Svijet

Svijet | Ukrajina Zelenski nastavlja s ‘čistkom’ ukrajinske vlade

Ukrajinski predsjednik smijenio je zamjenika šefa domaće sigurnosne službe i imenovao nekoliko novih regionalnih šefova jedinice.

  • Ukrajinski predsjednik smijenio je zamjenika šefa domaće sigurnosne službe (SBU) i imenovao nekoliko novih regionalnih šefova jedinice.
  • Vladimir Putin kaže da je Zapad sam kriv što je dotok ruskog prirodnog plina kupcima u Evropskoj uniji smanjen i upozorava da bi se taj trend mogao nastaviti.
  • Bijela kuća navodi da Rusija postavlja temelje za aneksiju ukrajinske teritorije.

U nastavku su najnovije vijesti iz Ukrajine:

Bijela kuća: Rusija postavlja temelje za aneksiju ukrajinske teritorije

Rusija postavlja temelje za aneksiju ukrajinskog teritorija, tvrdi Bijela kuća.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby kaže da se Moskva priprema postaviti opunomoćene službenike, uspostaviti rublju kao glavnu valutu i prisiliti stanovnike da podnose zahtjev za državljanstvo.

“Imamo informacije, među kojima su obavještajni podaci smanjenog nivoa, o tome kako Rusija postavlja temelje za aneksiju ukrajinskog teritorija koji kontrolira direktno kršeći suverenitet Ukrajine”, rekao je Kirby.

Dodao je da su slične taktike korištene 2014. kada je Rusija najavila aneksiju Krima nakon što je oduzela taj teritorij Ukrajini i održala referendum koji je međunarodna zajednica smatrala nezakonitim.

“Želimo to razjasniti američkom narodu”, rekao je Kirby. “Nikoga to ne može zavarati. Ruski predsjednik Vladimir Putin briše prašinu s knjige iz 2014. godine.”

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost kaže da Rusija koristi slične taktike kao 2014. kada je pripojila Krim (AP)

Putin: Zalihe plina u EU mogle bi se nastaviti smanjivati

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da je Zapad sam kriv što je dotok ruskog prirodnog plina kupcima u Evropskoj uniji smanjen i upozorava da bi se taj trend mogao nastaviti.

Obraćajući se ruskim novinarima u Teheranu, Putin je rekao da će količina plina koja se pumpa plinovodom Sjeverni tok u Njemačku dodatno smanjiti sa 60 miliona na 30 miliona kubnih metara dnevno, ili oko jedne petine njegovog kapaciteta, ako turbina ne bude brzo zamijenjena.

Ruski čelnik također je upozorio Zapad da će plan ograničavanja cijena ruske nafte u sklopu sankcija uvedenih zbog Ukrajine destabilizirati globalno tržište nafte i dovesti do skoka cijena.

“Čujemo neke lude ideje o ograničavanju količine ruske nafte i ograničavanju cijene ruske nafte”, rekao je. “Rezultat će biti isti — rast cijena. Cijene će skočiti u nebo.”

Rski predsjednik: Ukrajina nije ispunila uvjete mirovnog sporazuma

Ruski predsjednik Putin rekao je da Moskva ne vidi želju Ukrajine da ispuni uvjete onoga što je opisao kao preliminarni mirovni sporazum dogovoren u martu.

Govoreći pred novinarima nakon samita u Teheranu Putin je na pitanje o mogućem sastanku sa Zelenskim rekao da Kijev nije ispunio uvjete mirovnog sporazuma za koji je rekao da je “praktički postignut” u martu.

“Konačni rezultat naravno… ovise o spremnosti ugovornih strana da provedu dogovore koji su postignuti. Danas vidimo da vlasti u Kijevu nemaju takvu želju.”

Upitan o mogućem sastanku s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Putin je rekao da se Kijev nije pridržavao uvjeta preliminarnog mirovnog sporazuma iz marta (AP)

Pregovori su održani u martu, obje su strane dale prijedloge, ali bez pomaka. Zelenski je tada rekao da se može vjerovati samo konkretnom rezultatu razgovora.

Zelenski otpustio još jednog visokog dužnosnika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je smijenio zamjenika šefa domaće sigurnosne službe (SBU) i imenovao nekoliko novih regionalnih šefova jedinice, dva dana nakon što je suspendirao šefa domaće sigurnosti i glavnu tužiteljicu.

“U toku je obnova vertikale državne vlasti. Imenovao sam nove šefove regionalnih ureda Službe sigurnosti Ukrajine u Zakarpatskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti. Također sam smijenio jednog od zamjenika šefa Službe sigurnosti Ukrajine”, rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju.

Također je najavio imenovanje nove ministrice socijalne politike Ukrajine: Oksane Zholnovič.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto na naslovnici: dnevno.hr
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button