Svijet

Svijet | Ukrajina Zelenski smjenjuje desetke službenika sigurnosne službe

Nakon što je smijenio dvoje visokih dužnosnika, predsjednik kaže da je u toku ‘kadrovska revizija’ Službe sigurnosti Ukrajine.

  • Ukrajinski predsjednik kaže da bi mogao smijeniti još 28 dužnosnika sigurnosne službe.
  • Ruske snage nastavile bombardirati gradove širom Ukrajine.
  • Volodimir Zelenski kaže da su ukrajinske oružane snage nanijele ‘značajne’ gubitke ruskoj logistici u okupiranim područjima.

U nastavku su najvažnije vijesti iz Ukrajine:

Putin i Erdogan na razgovorima u Teheranu

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan sastat će se u Teheranu s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem.

Službeni cilj posjete je razgovor o situaiciji u Siriji, no očekuje se da će razgovarati i o blokadi izvoza žitarica u Ukrajini.

Najbolje rangirana ruska teniserka izjasnila se protiv rata

Najbolje rangirana ruska teniserka Darija Kasatkina je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak pozvala na prekid rata u Ukrajini.

“Da rat završi”, odgovorila je Kasatkina na pitanje što najviše želi u životu, opisujući konflikt kao “noćnu moru”.

Ruske vlasti insistiraju na tome da se sukob ne naziva “rat”, već “specijalna vojna operacija”, a kritičatrima rata ili ruske vojske prijete novčana kazna ili zatvor.

Kasatkina živi i trenira u Španiji, gdje je intervju i snimljen.

Kasatkina kaže da najviše u životu želi da rat završi (AP)

Zvaničnici: Ruske snage granatiraju Sumi, Nikolajev i Odesu

Ruske snage nastavile su bobardirati gradove širom Ukrajine, s intenzivnim granatiranjem Sumija na sjeveru, kasetnim bombama usmjerenim na Nikolajev i raketnim napadom na Odesu na jugu, saopćili su dužnosnici.

U ruskom raketnom napadu na Odesu povrijeđene su najmanje četiri osobe, a kuće spaljene do temelja, rekao je glasnogovornik regionalne uprave Oleksij Maculevič na svom Telegram kanalu.

Ruske snage gađale su Nikolajev kasetnim granatama, ranivši najmanje dvije osobe i oštetivši private kuće, rekao je gradonačelnik ukrajinskog grada Oleksandr Senkevič u objavi na društvenim mrežama.

Više od 150 mina i granata ispaljeno je na regiju Sumi.

Zelenski: Ukrajina nanosi ‘značajne’ gubitke ruskoj logistici

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ukrajinske oružane snage nanijele “značajne” gubitke ruskoj logistici u okupiranim područjima.

“Napredujemo korak po korak, ometamo okupatore, identificiramo i neutraliziramo kolaboracioniste. Krajnji rezultat je očit, ukrajinska zastava bit će u svim našim gradovima i selima. Samo je pitanje vremena”, rekao je.

Dodao je da je 1.028 naselja oslobođeno od ruskih okupatora, dok je njih 2.621 još uvijek je pod kontrolom neprijatelja.

Pozvao je svoje građane da “održavaju komunikaciju” s ljudima na okupiranim područjima.

Ukrajinski predsjednik bi mogao smijeniti još 28 dužnosnika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da bi mogao smijeniti još 28 dužnosnika ukrajinske sigurnosne službe.

Suspenzije su uslijedile dan nakon što je smijenio dvoje visokih dužnosnika zbog optužbi da njihove agencije skrivaju “saradnike i izdajice”.

U videoobraćanju, Zelenski je rekao da je u toku “kadrovska revizija” Službe sigurnosti Ukrajine (SBU) i da se odlučuje o smjeni 28 dužnosnika.

“Različiti nivoi, različita područja fokusa. Ali razlozi su slični – nezadovoljavajući rezultati rada”, rekao je.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto na naslovnici: avaz.ba
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button