Svijet

Svijet | Ukrajina Evropa pokušava osigurati uvoz plina iz Azerbejdžana

S obzirom da Rusija svoje zalihe energenata uveliko koristi kao oružje, diversifikacija našeg uvoza energije je prioritet za Evropsku uniju, poručuju iz Evropske komisije.

  • Predsjednica Evropske komisije otputovat će u Baku, gdje će pokušati osigurati značajniji uvoz prirodnog gasa iz Azerbejdžana.
  • Ukrajinski predsjednik izdao je naloge za smjenu čelnika Službe državne sigurnosti i glavne tužiteljice.
  • Ruske snage granatirale su ukrajinski grad Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, na jugu Ukrajine.

U nastavku su najznačanije vijesti iz Ukrajine:

Čelnica Evropske komisije će u Azerbejdžanu razgovarati o uvozu plina

Predsjednica Evropske komisije Usrula von der Leyen otputovat će u Baku, gdje će pokušati osigurati značajniji uvoz prirodnog plina iz Azerbejdžana, dok Evropska unija nastoji smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu.

“S obzirom na to da Rusija svoje zalihe energenata uveliko koristi kao oružje, diversifikacija našeg uvoza energije je prioritet za EU. Predsjednica Von der Leyen i komesar za energetiku Kadri Simson bit će danas u Azerbejdžanu kako bi dodatno ojačali saradnju”, objavio je EK na Twitteru.

 

Prema nacrtu dokumenta od 14. jula, Evropska komisija je predložila zemljama EU-a sporazum sa Azerbejdžanom o povećanju uvoza prirodnog gasa i o proširenju gasovoda kako bi se to postiglo.

Jedna osoba ranjena u ruskom granatiranju Nikopolja

Ruske snage granatirale su noćas ukrajinski grad Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti na jugu Ukrajine, a ranjena je jedna osoba, saopćio je načelnik vojne uprave grada Jevgenij Jevtušenko.

On je na Telegramu napisao da se utvrđuju razmjere razaranja, prenosi Interfax Ukrajina.

(Reuters)

Evropska unija razmatra pooštravanje sankcija Rusiji

Evropska unija razmatra pooštravanje sankcija Rusiji, pošto je Moskva optužena da koristi nuklearnu elektranu u Zaporožju koju je zauzela za skladištenje oružja i lansiranje projektila na okolne regije južne Ukrajine, saopćeno je iz Brisela.

“Moskva mora nastavi plaćati visoku cijenu za agresiju [na Ukrajinu]“, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, opravdavajući predložene mjere.

Zelenski otpustio čelnika službe sigurnosti i glavnu tužiteljicu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izdao je kasno u nedjelju naloge za smjenu čelnika ukrajinske Službe državne sigurnosti i glavne tužiteljice.

Naredbe za smjenu šefa ukraijnske službe sigurnosti Ivana Bakanova, prijatelja Zelenskog iz djetinjstva, i glavne tužiteljice Irine Venediktove, koja vodi napore za procesuiranje ruskih ratnih zločina u Ukrajini, objavljene su na službenoj stranici predsjednika, prenosi Reuters.

Zelenski je objavio da više od 60 zaposlenika njihovih službi radi protiv Ukrajine na teritoriju pod ruskom okupacijom te da je pokrenut 651 kazneni postupak za veleizdaju i kolaboraciju s Rusijom djelatnika tužilaštva, istražnih tijela i službi sigurnosti.

“Konkretno, više od 60 zaposlenika tužilaštva i Službe sigurnosti Ukrajine ostalo je na okupiranom području i radi protiv naše države”, rekao je.

Zelenski je rekao da takvi zločini nameću “vrlo ozbiljna pitanja” za smijenjene čelnike i dodao da će se “na svako od tih pitanja adekvatno odgovoriti”.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto na naslovnici: Slobodna Bosna
Izvor
https://balkans.aljazeera.ne

Slično:

Back to top button