Svijet

Svijet | Ukrajina Zelenski: Ukrajina će nastaviti s povratom okupiranih teritorija

Već smo uspjeli osloboditi dio teritorija okupiranog nakon 24. februara, rekao je Zelenski u vrijeme kada Rusija intenzivira napade na njegovu zemlju.

  • Kijev tvrdi da se Rusija priprema za sljedeću fazu ofanzive u Ukrajini.
  • Volodimir Zelenski kaže da je njegova zemlja ponovno zauzela neka područja koja je okupirala Rusija.

Najvažnije vijesti iz Ukrajine pratite u nastavku:

Kijev: Rusija se priprema za sljedeću fazu ofanzive u Ukrajini

Rusija se priprema za sljedeću fazu ofanzive na Ukrajinu, izjavio je ukrajinski vojni zvaničnik, nakon što je Moskva najavila da će ruske oružane snage intenzivirati vojne operacije u “svim operativnim oblastima”.

Kijev kaže da su ruske rakete i projektili padali posljednjih dana na ukrajinske gradove, a u napadima su poginule desetine ljudi, prenosi Reuters.

“To nisu bili samo raketni udari iz vazduha i mora. Vidimo granatiranje duž cijele linije fronta. Aktivna je upotreba taktičke avijacije i jurišnih helikoptera. Jasno je da su sada u toku pripreme za sljedeću fazu ofanzive”, izjavio je Vadim Skibicki, portparol ukrajinske vojne obavještajne službe.

Referendum o pripajanju Hersona Rusiji izvjestan

Vlasti Hersonske oblasti još nisu spremne da objave datum referenduma o pristupanju te regije Rusiji, ali će se glasanje održati “u svakom slučaju”, izjavio je šef regionalne vojno-civilne administracije Kiril Stremousov.

“Da li će referendum biti održan ove jeseni ili ove zime manje je značajno od toga da smo odlučni da postanemo dio Rusije. Referendum će u svakom slučaju biti održan”, izjavio je Stremousov, prenosi TASS.

Zelenski: Ukrajina će nastaviti s povratom okupiranih teritorija

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je njegova zemlja ponovno zauzela neka područja koja je okupirala Rusija i da će se nastaviti boriti da vrati teritorij, dok se Rusija priprema za sljedeću fazu ofenzive.

“Već smo uspjeli osloboditi dio teritorija okupiranog nakon 24. februara”, rekao je Zelenski u svom video obraćanju kasno u subotu, misleći na datum kada je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu.

“Postupno ćemo oslobađati i druge regije naše zemlje koje su trenutno okupirane”, rekao je.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto na naslovnici: dnevno.hr
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button