BiHIzdvojeno

Danas dženaza i ukop 50 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.671 žrtva genocida koji je počinila Vojska Republike Srpske, pod komandom presuđenog ratnog zločinca, generala Ratka Mladića, nad Bošnjacima Srebrenice.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas će biti ukopani posmrtni ostaci još 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Jula 1995. godine, na istoku Bosne i Hercegovine, ubijeno je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) za zločine genocida u Srebrenici osudio je kompletno vojno i političko rukovodstvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, uključujući komandanta Vojske RS-a, generala Ratka Mladića, i prvog predsjednika RS-a Radovana Karadžića.

Do sada je u Memorijalnom centru u Potočarima ukopana 6.671 žrtva. Za stotinama žrtva još uvijek se traga.

Najnovije vijest sa obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici pratite u nastavku:

Američki ambasador pozvao domaće zvaničnike da prihvate genocid

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy pozvao je domaće zvaničnike da prihvate genocid u Srebrenici što su ga prije 27 godina počinile snage bosanskih Srba nad više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, uz poruku da je građanima potrebna „mirna i prosperitetna budućnost”.

Najviši zvaničnici u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska negiraju srebrenički genocid, uprkos presudama Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, što otežava proces pomirenja u toj zemlji.

„Amerikanci izražavaju svoju solidarnost sa žrtvama, preživjelim i porodicama koje žale za svojim najmilijim“, rekao je Murphy u video poruci objavljena na društvenoj mreži Twitter.

 

U Splitu održan mimohod ‘Ne zaboravi Srebrenicu’

Mimohodom centrom Splita i Rivom u nedjelju navečer je pod geslom Ne zaboravi Srebrenicu obilježena 27. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici što su ga u ljeto 1991. počinile srpske snage.

Nakon mimohoda na Trgu Gaje Bulata upriličen je koncert Ratna rapsodija.

Organizator mimohoda i koncerta je koordinacija bošnjačkih organizacija Grada Splita i Splitsko-dalmatinska županija.

Brojne međunarodne delegacije stižu u Srebrenicu

Obilježavanju 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici prisustvovat će brojne delegacije iz regije, Evrope i svijeta.

Najavljen je dolazak Marije Pejčinović – Burić, generalne tajnice Vijeća Evrope, i Dunje Mijatović, evropske komesarke za ljudska prava.

U ime Evropskog parlamenta dolaze zastupnici Natalie Loiseau, Javier Nart, Catharina Rinzema i Karen Melchior.

Dolazi i brojna delegacija Turske, koju predvodi Numan Kurtulumus, potpredsjednik Partije pravde i razvoja (AKP) i parlamentarac u Velikoj narodnoj skupštini Turske; Refik Ozen, predsjednik interparlamentarne grupe prijateljstva Bosna i Hercegovina – Turska i parlamentarac u Velikoj narodnoj skupštini; Ahmet Mishbah Demircan, zamjenik ministra kulture i turizma Turske; Fatih Sahin, generalni sekretar AKP-a.

Najavljen je dolazak crnogorskog premijera Dritana Abazovića; potpredsjednice Vlade za vanjsku politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarke evropskih poslova Jovane Marović; ministra pravde Marka Kovača; ministra javne uprave u Vladi Crne Gore Maraša Dukaja.

Dolazi i brojna delegacija Njemačke, koju predvodi Aydan Ozoguz, potpredsjednica Bundestaga, kao i Adis Ahmetović, član Bundestaga.

Najavljeno je i prisustvo Anne Luhrmann, državne ministrice za Evropu i klimu pri njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova, kao i Manuela Sarrazina, specijalnog izaslanika vlade Njemačke za Zapadni Balkan.

(Anadolija)

Delegaciju Ujedinjenih naroda u Srebrenici predvodit će Alice Nderitu, zamjenica generalnog sekretara UN-a i specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida.

Nizozemsku delegaciju predvodi ministrica odbrane Kajsa Ollongren, a dolazi i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Marš mira za srebreničke žrtve

Nakon više od 100 kilometara pređenih tokom tri dana, više hiljada učesnika Marša mira stiglo je u nedjelju poslije podne u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari.

Zaputili su se na pješački pohod u znak sjećanja na žrtve genocida počinjenog u Srebrenici, koje su stradale u pokušaju proboja na teritorij pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine u julu 1995. godine.

Ubijen kada je imao 16 godina

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Salim Mustafić, rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice

Imao je 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine.

Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2006. godine.

Ove godine bit će ukopana još dva maloljetnika koji su u času smrti imali samo 17 godina – Vahid Smajlović (1978) i Elvir Muminović (1978).

Najstarija žrtva koje će biti ukopana ove godine je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine.

Konačan smiraj će ove godine naći i blizanci Hasanović; Semir i Samir su imali samo 20 godina kada su likvidirani.

Rođeni su 1975. godine u Prohićima kod Srebrenice.

Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz različitih masovnih grobnica otkrivenih na lokalitetima Liplje i Kamenica.

(Anadolija)

Ukop oca i sina

Ove godine će u Potočarima zajedno biti ukopani otac i sin, Hajdin i Sead Hukić.

Hajdin (Zuhdo) Hukić je imao 53 godine u momentu smrti, dok je njegov sin imao svega 21 godinu kada je ubijen.

Sve žrtve koje će biti ukopane ove godine, s izuzetkom devet žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice na lokalitetu Dobro Polje kod Kalinovika, koja je otkrivena u junu 2021. godine, ekshumirane su iz masovnih grobnica koje su otkrivene tokom ranijih godine, neke od njih 1997. i 1999. godine, kao što su Liplje, Pilica, potom iz grobnica otkrivenih 2001, 2004, 2006. i 2011. godine.

Jedan broj žrtava ekshumiran je iz masovnih grobnica koji su pronađeni u Kamenici, dolini smrti, tokom 2001, 2007. i 2008. godine.

Posmrtni ostaci nekih žrtava pronađeni su u dvije ili čak tri masovne grobnice.

(Anadolija)

Hrabrost žena Srebrenice

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari u nedjelju je održana međunarodna konferencija “Heroine Srebrenice”, kojom se ukazalo na važnu ulogu srebreničkih žena u suočavanju s brojnim posljedicama genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, koje je organizator konferencije, u partnerstvu s Centrom za postkonfliktna istraživanja i Memorijalnim centrom Srebrenica – Potočari, istakla je koliko su preživjele žene žrtve genocida u Srebrenici istrajne u borbi za istinu i pravdu.

“Danas nam je cilj da ovu konferenciju održimo ovdje, na mjestu zločina, na mjestu genocida, da omogućimo i pošaljemo poruku svim ženama svijeta da ne možemo šutjeti, da ne smijemo stajati, da moramo dizati svoj glas gdje se god nepravda dešava prema ženama, djeci, a i prema muškarcima. Na ovaj način želimo pokazati da su žene jake, da su žene iznijele najveći teret u svom životu, a posebno u ratu. Mi, majke Srebrenice, iznijele smo najveći teret u ratu, poslije rata, i evo 27 godina borimo se za istinu i čekamo pravdu”, poručila je Subašić.

Govoreći o ulozi majki koje su podigle djecu, unučad nakon genocida i svemu što su proživjele od 1995. godine do danas, Subašić navodi: “Mi smo najbolje žene svijeta i od nas trebaju učiti svi kako treba odgajati svoju djecu.”

Mi, žene, svoju djecu rađamo iz ljubavi iz ljubavi ih moramo i odgajati, zaključila je.

‘U Srebrenici se desio genocid’

Specijalna savjetnica UN-a za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu je, obraćajući učesnicima konferencije “Heroine Srebrenice”, naglasila važnost majki Srebrenice u odgajanju novih generacija, koje ne mrze i ne žele osvetu i odmazdu nakon počinjenog genocida 1995. godine.

Napominje da je, nakon što je prvi put došla u Potočare da s preživjelim žrtvama razgovara, odlučila doći ponovo te da od tada nosi “Cvijet Srebrenice” i ukazuje na užasna dešavanja u Srebrenici i Potočarima.

“Činjenice su nepobitne, u Srebrenici se desio genocide”, istakla je, dodavši kako i dalje postoje oni koji to negiraju.

Naglasila je da je važno da generacije koje dolaze ne budu odgajane da mrze.

“Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju [ICTY] donio je presude da je genocid počinjen ovdje, u Srebrenici. Znamo da sva društva mogu imati indikatore rizika. Majke Srebrenice su mi rekle da su se one usmjerile na odgoj i podizanje djece koja neće biti fokusirana na odmazdu i osvetu i na taj način žele prekinuti taj krug”, poručila je Nderitu.

(Anadolija)

Srebreničke majke su heroine

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice Hamdija Fejzić rekao je da “sudbinu koje su doživjele bosanske majke, supruge i sestre iz Srebrenice i Podrinja sigurno nisu željele niti bi bilo kome poželjele”.

“Hiljade njih je u genocidu počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici ostalo bez svojih muževa, očeva, braće i djedova. Mnoge su ostale same, bez ikog svog, sve im je ubijeno. Ipak, u vremenu genocida ostale su stamene i istrajne u borbi za istinu i pravdu za žrtve, za svoje najmilije”, kazao je Fejzić.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić rekao je kako su srebreničke majke heroine koje su bile i jesu prve u borbi za istinu, pravdu i dostojanstvo.

“Ovi zidovi su upili plač naših beba, strahove naših majki i kad bi oni mogli pričati, pretpostavljam da ne bi bilo potrebe da se priča na ovom mjestu”, rekao je Suljagić.

IZVOR: AL JAZEERA i AGENCIJE
foto na naslovnici: federalna.ba
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button