Svijet

Svijet | Ukrajina Rusija dovodi rezervne snage iz cijele zemlje u blizinu Ukrajine

Ruske snage pokušavaju da dođu do administrativne granice sa Donjeckom regijom, kaže načelnik Luganske regionalne administracije Sergej Gajdaj.

  • Ruske snage granatirale su Ingulecki okrug Krivog Roga, u centralnoj Ukrajini
  • Ruske snage pokušavaju da dođu do administrativne granice sa Donjeckom oblašću
  • Ukrajina je pozvala saveznike da pošalju više oružja dok se njene snage ukopavaju, u nadi da će zaustaviti rusko vojno napredovanje kroz istočnu regiju Donbas
  • SAD će poslati još vojne opreme Ukrajini u vrijednosti od 400 miliona dolara, uključujući još četiri savremenija raketna sistema

Moskva: SAD šalje HIMARS sisteme jer želi da produži rat

Sjedinjene Američke Države nastavljaju da isporučuju Ukrajini sve više naoružanja, uključujući visokomobilni artiljerijski raketni sistem M142, poznat i kao HIMARS, zato što po svaku cijenu žele da produže rat, navodi se u saopštenju ruske ambasade u Washingtonu.

Saopštenje je uslijedilo nakon odluke američkog predsjednika Joea Bidena da Ukrajini dodijeli još jedan paket vojne pomoći, vrijedan gotovo 400 miliona dolara, prenosi Tanjug agenciju TASS.

“Obratili smo pažnju na saopštenje Pentagona o predstojećem slanju Ukrajini još četiri sistema HIMARS. Iza takve odluke stoji nezadrživa želja Washingtona da produži konflikt po svaku cijenu, tako što će slanjem naoružanja kompenzirati sve veće gubitke nacionalističkih bataljona i Oružanih snaga Ukrajine“, navodi se u saopštenju ruske ambasade u SAD-u.

Britanija: Rusija okuplja rezervne snage u blizini Ukrajine

Rusija premješta rezervne snage iz cijele zemlje i okuplja ih u blizini Ukrajine za buduće ofanzivne operacije, navodi britanska vojna obavještajna služba.

Velik dio novih ruskih pješadijskih jedinica vjerovatno se raspoređuje s oklopnim vozilima MT-LB uzetim iz dugotrajnog skladištenja kao primarnim transportom, objavilo je na Twitteru britansko Ministarstvo odbrane u redovnom biltenu.

Rezničenko: Ruske snage granatirale Krivi Rog

Ruske snage granatirale su jutros Ingulecki okrug Krivog Roga, u centralnoj Ukrajini, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko.

On je na Telegramu napisao da je poginula 41-godišnja žena, a da su dvije osobe sa ranama od gelera smještene u bolnicu, prenosi Tanjug Ukrinform.

Naveo je da su oštećeni škola i nekoliko kuća.

Gajdaj: Ruske snage napreduju zapadno od Lisičanska

Načelnik Luganske regionalne administracije Sergej Gajdaj izjavio je da ruske snage pokušavaju da dođu do administrativne granice sa Donjeckom oblašću i da su postigle manje uspjehe.

Gajdaj je na Telegramu napisao da ruske snage izvode ofanzivne operacije duž cijele linije fronta od Popasne do Kremene, kao i artiljerijsko granatiranje, prenosi Interfax Ukrajina.

Prema njegovim riječima, ruske trupe nastavljaju napredovanje zapadno od Lisičanska, prenosi Tanjug.

Ukrajina traži oružje, rat u centru pažnje na sastanku G20

Ukrajina je pozvala saveznike da pošalju više oružja dok se njene snage ukopavaju, u nadi da će zaustaviti rusko vojno napredovanje kroz istočnu regiju Donbas. Istovremeno, glavni ukrajinski pregovarač rekao je da se približava prekretnica u sukobu.

Signalizirajući da Kremlj nije raspoložen za kompromis, predsjednik Vladimir Putin rekao je da sankcije protiv Rusije zbog invazije koju je pokrenula u veljači riskiraju uzrokovati “katastrofalne” poraste cijena energije, prenosi Hina.

Njegov najviši diplomat Sergej Lavrov sukobio se sa zapadnim kolegama na sastanku G20 u Indoneziji, gdje su pozvali Rusiju da dopusti Ukrajini da otpremi svoje blokirano žito u svijet koji je sve gladniji.

Ruski izaslanik u Britaniji je u međuvremenu rekao da je malo izgleda za povlačenje iz dijelova Ukrajine pod ruskom kontrolom.

Ambasador Andrej Kelin rekao je Reutersu da će ruske snage zauzeti ostatak Donbasa u istočnoj Ukrajini i da je malo vjerojatno da će se povući s južne obale.

Biden CIA-i zahvalio što su upozorili svijet na planove Putina

Američki predsjednik Joe Biden je u sjedištu Centralne obavještajne agencije-CIA zahvalio osoblju te agencije što su upozorili svijet na planove ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu i pozdravio ono što je nazvao “tihom hrabrošću američkih špijuna”.

Na obilježavanju 75. godišnjicu CIA-e, Biden je rekao da je bio uključen u agenciju 52 od tih godina (EPA)

Na obilježavanju 75. godišnjicu CIA-e, Biden je rekao da je bio uključen u agenciju 52 od tih godina, najprije kao mlađi senator u odboru osnovanom 1975. za istraživanje eksperimenata s kontrolom uma i drugih zloporaba od strane agencije, prenosi Hina.

Za obavještajne podatke koje je prikupila CIA istaknuo je da su razotkrili Putinove planove i omogućili Washingtonu da upozori druge zemlje na rat.

“Zahvaljujući nevjerovatnom radu naših obavještajnih profesionalaca, uspjeli smo unaprijed upozoriti svijet što Vladimir Putin planira u Ukrajini. Razotkrivanje Putinove igre probušilo je ogromnu rupu u pretvaranju i diskreditiralo njegove laži o tome što smo radili u Ukrajini”, rekao je Biden.

SAD šalje Ukrajini novu opremu od 400 miliona dolara

SAD će poslati još vojne opreme Ukrajini u vrijednosti od 400 miliona dolara, uključujući još četiri savremenija raketna sistema, rekao je američki visoki vojni zvaničnik, u nastojanju da se ojača ukrajinska sposobnost da udari dublje iza ruske linije fronta u istočnoj oblasti Donbas.

Nova pomoć je poslata kada je Moskva ove sedmice objavila da je preuzela punu kontrolu nad ukrajinskom provincijom Lugansk koja zajedno sa Donjeckom čini Donbas, mada ukrajinski zvaničnici kažu da njihove trupe i dalje kontrolišu mali dio provincije i da su nastavljene teške borbe u nekoliko sela.

Vojni zvaničnik je rekao da ukrajinske snage i dalje u borbama koriste osam artiljerijskih raketnih sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) koji su ranije poslati, a da će u novoj pomoći dobiti još četiri takva sistema.

Ova najnovija pomoć je 15. paket oružja i municije koji je Amerika poslala Ukrajini od augusta prošle godine.

Pored HIMARS-a, SAD će poslati 1.000 komada artiljerije od 155 milimetara koja ima povećanu preciznost.

U paketu će biti i tri taktička vozila, radarski sistemi, rezervni dijelovi i druga oprema.

SAD je Ukrajini od početka ruske invazije poslao pomoć u vrijednosti od oko 7,3 milijardi dolara Ukrajini.

Kanada proširila sankcije Rusiji, na listi i patrijarh Kiril

Kanada je proširila sankcije Rusiji i na spisak dodala još 29 fizičkih i 15 pravnih lica iz Rusije, među kojima su patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril i portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, javljaju ruski mediji.

Kanada je među sankcionisane dodala i mnoge ruske medije, uključujući Prvi kanal, Rusku državnu radio-televiziju, RT i Sputnjik.

Kanadske vlasti uvele su i zabranu uvoza zlata i proizvoda od zlata iz Rusije.

IZVOR: AGENCIJE
foto: jutarnji.hr
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button