Svijet

Gradonačelnik pozvao na evakuciju: Nema sigurnog mjesta u Mikolajivu

Ukrajinska vojska tvrdi da je odvratila rusko napredovanje prema sjeveru Donjecka, ali da se pojačava pritisak granatiranjem grada Slavjanska i okolnih naseljenih mjesta.

  • Ukrajinska vojska saopćila da je odvratila svako veliko rusko napredovanje prema sjeveru Donjecka, ali pojačava se pritisak granatiranjem grada Slavjanska i okolnih naseljenih mjesta.
  • Gradonačelnik Mikolajiva rekao je da “nema sigurnog područja” u gradu i pozvao stanovnike da odu iz grada.
  • Ukrajinski predsjednik naglasio je da zapadna artiljerije “napokon” djeluje i pomaže ukrajinskim snagama da nanesu “primjetnu” štetu ruskim metama.
  • Irski premijer Micheal Martin posjetio je Volodimira Zelenskog u Kijevu te rekao da neće biti mjesta na koje će se ratni zločinci moći sakriti.

Litvanija šalje Ukrajini borbeni dron, građani prikupili novac za kupovinu

Litvanija je izložila tursku borbenu bespilotnu letjelicu koju planira poslati Ukrajini kako bi joj pomogla da pobijedi Rusiju, pošto su njeni građani prikupili 5,9 miliona eura za kupovinu drona.

“Ovo oružje će biti poslano Ukrajini čim bude predstavljeno javnosti”, rekao je ministar odbrane Arvydas Anusauskas na konferenciji u zračnoj bazi Siauliaiju, na sjeveru.

Građani Litve su prikupili 5,9 miliona eura u tri i po dana javnog prikupljanja novca za kupovinu turskog vojnog drona TB2 za Ukrajinu, ali je poslije proizvođač Bayraktar rekao da ga poklanja.

Dio prikupljenog novca preusmjeren je na opremanje drona, a ostatak će se namijeniti za finansiranje humanitarne pomoći Ukrajini.

Irski premijer u Kijevu: Neće biti mjesta na koje će se ratni zločinci moći sakriti

Irski premijer Micheal Martin sastao se sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu te rekao da ruska invazija predstavlja ogromno kršenje međunarodnog prava te da “neće biti mjesta” na koje će se ratni zločinci moći sakriti.

“Korištenje terora protiv civila i namjerno ciljanje civila su ratni zločini. Oni koji provode ove akcije, i koji ih usmjeravaju biti će u potpunosti odgovorni za to.”

Zelenski: Zapadna artiljerija moćno djeluje

Ukrajinski predsjednik rekao je da su njegove snage uspjele nanijeti “primjetnu” štetu ruskim metama koristeći zapadnu artiljeriju.

“Napokon, zapadna artiljerija počela je moćno djelovati, oružje koje dobijamo od partnera. A njegova preciznost je ono što nam treba”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video poruci.

Gradonačelnik Mikolajiva pozvao stanovnike na evakuaciju

Gradonačelnik Mikolajiva rekao je da je ovaj južni lučki grad teško granatiran u srijedu, te da su se sirene za zračnu opasnost aktivirale nekoliko puta u četvrtak ujutro.

U gradu je već sada samo polovina od predratne populacije koju je činilo 500.000 ljudi.

“Nema sigurnih mjesta u Mikolajivu. Govorim ljudima da trebaju otići”, rekao je Oleksandar Senkevič.

Šmigal: Ukrajini 1,9 milijardi dolara za obnovu

Na međunarodnoj konferenciji posvećenoj obnovi Ukrajine, održanoj u švicarskom gradu Luganu, potpisani su sporazumi o korištenju pomoći u vrijednosti od 1,9 mililjardi dolara, izjavio je premijer Ukrajine Denis Šmigal.

“Skoro 1,9 milijardi dolara. To je vrijednost sporazuma o podršci Ukrajini postignutog u Luganu”, objavio je Šmigal na svom Telegram kanalu i precizirao da je 600 miliona dolara namijenjeno za fiskalnu podršku, a 500 miliona za razvoj poljoprivrede, prenosi TAS S.

Ostali fondovi će, dodao je, bit će korišteni za pomoć u pripremama za predstojeću sezonu grijanja i za digitalnu transformaciju.

Pojačava se pritisak na Slavjansk

Ukrajinska vojska saopćila je da je odvratila svako veliko rusko napredovanje prema sjeveru Donjecka, ali pojačava se pritisak granatiranjem grada Slavjanska i okolnih naseljenih mjesta.

U saopćenju se dodaje da ruske snage bombardiraju nekoliko ukrajinskih gradova teškim oružjem kako bi omogućile napredovanje pješaštva prema jugu regije i blizu Slavjanska.

Ostale ruske snage, dodaje se, pokušale su zauzeti dva grada na putu prema gradu Kramatorsku, južno od Slavjanska gdje isto tako pokušavaju zauzeti glavnu cestu koja povezuje pokrajine Lugansk i Donjeck.

“Zadržavamo neprijatelja na granici”, rekao je guverner Luganska Sergij Gajdaj ukrajinskoj televiziji. Poslije je rekao da Lugansk još nije pod potpunom okupacijom ruskih snaga te da je Rusija pretrpjela znatne gubitke.

“Nastavit će pokušati napredovati prema Slavjansku i Bahmutu. U to nema sumnje”, rekao je.

Gradonačelnik Slavjanska Vadim Ljah rekao je u video poruci da je grad pod granatiranjem zadnje dvije sedmice, dodavši da je od 24. februara ubijeno 17 stanovnika.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da ne gađa civile, a u srijedu je saopćilo da se koristi preciznim oružjem u gađanju vojnih ciljeva.

Rusija upozorava da će čovječanstvo biti ugroženo pokuša li je Zapad kazniti za rat

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da bi pokušaji Zapada da kazni nuklearnu silu poput Rusije za rat u Ukrajini mogli ugroziti cijelo čovječanstvo, dok se u ratu koji traje gotovo pet mjeseci gradovi pretvaraju u ruševine, a hiljade ljudi ostaju bez domova.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najozbiljniju krizu u odnosima između Rusije i Zapada od 1962. godine i kubanske krize, kada su se mnogi bojali da je svijet na rubu nuklearnog rata.

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je ruskoga predsjednika Vladimira Putina ratnim zločincem i predvodi Zapad u naoružavanju Ukrajine i nametanju teških sankcija Rusiji.

“Apsurdna je pomisao o kažnjavanju zemlje koja je jedna od najvećih nuklearnih sila i potencijalno ugrožava čovječanstvo”, rekao je za Telegram Medvedev, koji je sada zamjenik predsjednika Ruskoga vijeća sigurnosti.

Rusija i SAD kontroliraju oko 90 posto svjetskih nuklearnih glava, a svaka ih u svojim vojnim zalihama ima 4.000, prema Federaciji američkih naučnika.

Medvedev je prozvao SAD za prolijevanje krvi širom svijeta, od ubijanja autohtonog američkog stanovništva, američkih nuklearnih napada na Japan i vođenje ratova od Vijetnama do Afganistana.

Pokušaji da se iskoriste sudovi za istraživanje ruskoga djelovanja u Ukrajini bilo bi, rekao je Medvedev, uzaludno i moglo bi izazvati globalnu devastaciju.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto: nacional.hr
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button