BiHIzdvojeno

Velika Britanija: Širom zemlje komemoracije za žrtve genocida u Srebrenici

Izložba sa informacijama o tome šta se dogodilo u Srebrenici i u ratu u Bosni i Hercegovini, uključujući i priče preživjelih, bit će postavljena u biblioteci u Durhamu, tokom cijele sedmice. Tokom komemoracije na Trgu Gildhal bit će podignute zastave Bosne i Hercegovine

U nekoliko gradova Velike Britanije ove sedmice održat će se brojni događaji povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Jedan od događaja održan je u katedrali Njukesla, prije komemoracije koja će biti organizirana ispred gradskog centra Njukesla 10. jula.

Također će se održati komemoracija 11. jula uvečer u gradu Sunderlandu.

Brojni događaji

Gradsko vijeće Durhama i Univerzitet Durham obilježit će godišnjicu podizanjem zastava “Remembering Srebrenica” (Sjećanje na Srebrenicu), organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji, na nekoliko ključnih zgrada. Zastava će se vijoriti u Gradskoj vijećnici tokom cijele sedmice, ali i na mnogim univerzitetskim zgradama.

Izložba sa informacijama o tome šta se dogodilo u Srebrenici i u ratu u Bosni i Hercegovini, uključujući i priče preživjelih, bit će postavljena u biblioteci u Durhamu, tokom cijele sedmice.

Grof Alan Šild (Shield), član kabineta za ravnopravnost i inkluziju u Gradskom vijeću Durhama izjavio je da neki i dalje negiraju genocid u Srebrenici iako je prošlo 27 godina.

– Neuspjeh u suočavanju s prošlošću doveo je do još više bola i patnje za preživjele žrtve genocida, koji su već iskusili najgore od čovječanstva. Zato je imperativ da nikada ne zaboravimo užase iz 1995. godine i da nastavimo da radimo zajedno na ponovnoj afirmaciji naše posvećenosti borbi protiv predrasuda i diskriminacije – kazao je Šild u povodu obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Najgori zločin od Drugog svjetskog rata

Također, 8. jula održat će se komemoracija ispred Gradskog ureda u gradu Portsmouthu za sve one koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Kako je saopćilo Gradsko vijeće Portsmoutha, tokom komemoracije na Trgu Gildhal bit će podignute zastave Bosne i Hercegovine.

U saopćenju se navodi da su Ujedinjene nacije genocid u Srebrenici, izvršen u julu 1995. godine, opisale kao najgori zločin na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata.

Dr. Vakar Azmi (Waqar), predsjedavajući organizacije “Remembering Srebrenica”, kazao je da je ponosan što se u Velikoj Britaniji održavaju brojne aktivnosti povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima jula 1995. godine u Srebrenici.

foto: S.S. Berbić

Izvor
https://avaz.ba/

Slično:

Back to top button