IzdvojenoSvijet

Svijet | Ukrajina | Ukrajina optužuje Rusiju za gađanje Zmijskog otoka fosfornim bombama

Snažne eksplozije potresle su grad Mikolajiv u subotu, dan nakon što je najmanje 21 osoba poginula kada su ruski projektili pogodili stambenu zgradu u blizini Odese.

  • Ukrajinska vojska optužila je Ruse da su gađali Zmijski otok fosfornim bombama
  • Snažne eksplozije potresle su ukrajinski grad Mikolajiv rano ujutro u subotu
  • SAD će Ukrajini uputiti novu vojnu pomoć vrijednu 820 miliona dolara

Više najnovijih vijesti u nastavku:

Ukrajinska vojska optužila Ruse da su gađali Zmijski otok fosfornim bombama

Ukrajinska vojska optužila je Ruse da su fosfornim bombama gađali Zmijski otok u Crnom moru odakle su se ruske snage povukle u četvrtak.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Valerij Zalužni napisao je na Telegramu da su ruske oružane snage oko 18:00 sati u petak izvršile dva zračna napada na Zmijski otok fosfornim bombama te optužio Moskvu da “se ne drži vlastitih izjava”, prenosi Beta.

Ruska vojska u četvrtak je saopćila da se povukla sa ove simbolične teritorije, kao “znak dobre volje”, pošto je “ostvarila zacrtane ciljeve”.

Ukrajinska vojska je navela da je primorala Ruse da napuste Zmijski otok jer se nisu mogli oduprijeti ukrajinskoj artiljeriji.

“Jedina stvar u kojoj je neprijatelj koherentan jeste njegova konstantna ‘preciznost’ da gađa”, rekao je Zalužni.

Uz poruku je objavio videosnimak na kojem se vidi kako avion leti iznad Zmijskog otoka i baca najmanje dvije bombe koje pogađaju cilj i koje ostavljaju slabe bijele tragove u nebu, što je znak da su fosforne bombe.

Fosforne bombe spadaju u zapaljivo oružje čija je upotreba zabranjena protiv civila, ali ne protiv vojnih ciljeva, prema Konvenciji potpisanoj 1980. godine u Ženevi.

Kijev je optužio Moskvu da ih je koristio više puta od kraja februara, uključujući na civilno stanovništvo, što ruska vojska kategorički negira.

Gradonačelnik: U granatiranju Slavjanska četvero poginulih

Gradonačelnik Slavjanska Vadim Ljah saopćio je u subotu ujutro da su tokom bombardiranju kasetnim bombama tog grada na istoku Ukrajine u petak poginule četiri osobe, a sedam ih je povrijeđeno.

Ljah je na Facebooku napisao da je najveći broj poginulih i ranjenih u napadu ruskih snaga bio na ulici i apelirao na građane da ne izlaze bez potrebe, prenosi Interfaks Ukrajina.

Eksplozije potresle Mikolajiv dan nakon što su projektili ubili 21 osobu kod Odese

Snažne eksplozije potresle su ukrajinski grad Mikolajiv rano ujutro u subotu, rekao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič, dan nakon što su vlasti objavile da je najmanje 21 osoba poginula kada su ruski projektili pogodili stambenu zgradu u blizini crnomorske luke Odesa.

Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se prije eksplozija u cijeloj regiji Mikolajiv, koja graniči s ključnom ukrajinskom izvoznom lukom Odesom.

“U gradu se čuju snažne eksplozije! Ostanite u skloništima!”, napisao je na Telegramu Senkevič.

Za sada nije poznato šta je uzrokovalo eksplozije, a Reuters nije mogao neovisno provjeriti istinitost izvještaja.

Eksplozije su u petak sravnile sa zemljom dio stambene zgrade dok su stanovnici spavali, u posljednjem u nizu, kako tvrdi Ukrajina, ruskih raketnih napada usmjerenih na civile.

U noćnom video obraćanju u petak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij osudio je napade kao “svjesni, namjerno ciljani ruski teror, a ne kao grešku ili slučajni raketni napad”.

SAD šalje novu vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 820 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države saopćile su u petak da će Ukrajini uputiti novu vojnu pomoć vrijednu 820 miliona dolara.

Pomoć, kako je saopćio Pentagon, uključuje raketne sisteme zemlja-zrak i protuartilljerijske radare kako bi ukrajinske snage mogle odgovorigti na ruske napade, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP..

Pentagon je najavio da će Ukrajini poslati 150.000 komada artiljerijske municije kalibra 155 milimetra.

Ovo je 14. paket vojnog naoružanja i opreme koji Pentagon šalje Ukrajini od augusta 2021. godine.

Ukupno je SAD poslao Ukrajini pomoć u naoružanju i vojnoj obuci u vrijednosti od 8,8 milijardi dolara.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto na naslovnici: oslobođenje.ba
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button