IzdvojenoSvijet

Svijet | Ukrajina | U bombardovanju Odesse poginulo 17 ljudi

Broj poginulih od ruskih projektila koji su u petak rano pali u blizini luke Odesa porastao je na 17.

  • Zelenski: Ukrajina sada izvozi električnu energiju Evropskoj uniji
  • Kina ne daje materijalnu potporu Rusiji u ratu u Ukrajini
  • Zelenski: Protjerivanje Rusa sa Zmijskog otoka strateška pobjeda
  • Najmanje 17 poginulih od ruskih projektila u blizini Odese

Više najnovijih vijesti u nastavku:

Zelenski: Ukrajina sada izvozi električnu energiju Evropskoj uniji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je pokretanje prijenosa električne energije u Rumuniju početak procesa koji bi mogao pomoći Evropi da smanji svoju ovisnost o ruskim ugljikovodicima.

Zelenskijev komentar u noćnoj video poruci u četvrtak uslijedio je nakon objave premijera Denisa Šmihala da je izvoz započeo ranije tog dana, s količinom od 100 megavata, a četiri mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Zelenski je ocijenio da je početak izvoza “još jedan značajan korak u našem kretanju prema Evropskoj uniji”.

“Zahvaljujući ukrajinskoj električnoj energiji, značajan dio ruskog plina koji koriste evropski potrošači može se zamijeniti. To stoga nije samo pitanje zarade od izvoza za nas, već pitanje sigurnosti za cijelu Evropu”, ustvrdio je Zelenski, podsjetivši i na povezivanje Ukrajine sa zajedničkim energetskim sustavom EU-a.

Naime, Ukrajina je sredinom marta postigla dogovor o pridruživanju Evropskoj mreži operatora prijenosnog sustava za električnu energiju (ENTSO-E) kao promatrač, a nakon što je njena mreža povezana s mrežom EU-a.

Sjeverna Koreja, Struja, Električna energija
(EPA)

Kina ne daje materijalnu podršku Rusiji u ratu u Ukrajini

Sjedinjene Države nisu uočile da Kina sistematski izbjegava sankcije ili daje vojnu opremu Rusiji, rekao je visoki američki dužnosnik.

To je izjavio referirajući se na mjere američkog ministarstva trgovine koje je u utorak dodalo pet kineskih tvrtki na trgovinsku crnu listu zbog navodne podrške ruskoj vojnoj i odbrambenoj industriji.

Pojasnio je da se poduzete mjere odnose na određene kineske tvrtke, a ne na vladu.

SAD je već upozorio na posljedice, uključujući sankcije, ako Kina ponudi materijalnu podršku ruskim ratnim naporima, no i apostrofirao da tek trebaju otkriti otvorenu kinesku vojnu i ekonomsku podršku Moskvi.

Kako je Reutersu izjavio dužnosnik pod uvjetom anonimnosti, Kina Rusiji ne pruža materijalnu potporu, pa tako niti u vidu vojne opreme.

(EPA)

“Nismo uočili da se Narodna Republika Kina bavi sistematskim izbjegavanjem ili da isporučuje vojnu opremu Rusiji”, rekao je.

Zbog agresije na Ukrajinu, Sjedinjene Države su zajedno sa saveznicima odlučile kazniti Rusiju, pa tako i dodavanjem niza ruskih kompanija i oligarha na trgovinsku crnu listu.

S druge strane, podsjeća Reuters, Kina je odbila osuditi postupke Rusije, kritiziravši i opsežne zapadne sankcije Moskvi.

Peking je također objavio da nije pružio vojnu pomoć Rusiji ili Ukrajini, no i da će poduzeti “nužne mjere” kako bi zaštitio prava svojih kompanija.

Zelenski: Protjerivanje Rusa sa Zmijskog otoka strateška pobjeda

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da “protjerivanje” Rusa sa Zmijskog otoka, strateške crnomorske ispostave, predstavlja stratešku pobjedu koja značajno ograničava djelovanje okupatora.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da se odlučilo povući sa Zmijskog otoka u “znak dobre volje” te da taj potez pokazuje da Rusija ne ometa napore Ujedinjenih naroda da organiziraju humanitarni koridor za izvoz pšenice iz Ukrajine.

Ukrajina je pak objavila da je otjerala ruske snage s otoka topničkim i raketnim napadima, a predsjednik Zelenski pozdravio je stratešku pobjedu.

“To još ne jamči sigurnost i ne jamči da se neprijatelj neće vratiti. Ali to značajno ograničava djelovanje okupatora. Korak po korak, potisnut ćemo ih s našeg mora, naše zemlje i našeg neba”, poručio je Zelenski u noćnom video obraćanju.

S druge strane, ukrajinske snage očajnički drže grad Lisičansk u regiji Luhansk, izloženi nadmoćnoj ruskoj vatrenoj moći.

(Reuters)

Najmanje 17 poginulih od ruskih projektila u blizini Odese

Broj poginulih od ruskih projektila koji su u petak rano ujutro pogodili devetospratnu stambenu zgradu i zgradu odmarališta u blizini ukrajinske crnomorske luke Odesa porastao je na 17, dok su deseci građana ranjeni, saopćile su ukrajinske vlasti.

Jedan projektil pogodio je zgradu u gradu Bilhorod-Dnistrovskyi usmrtivši 14 ljudi, ranio ih je 30, a izazvao je i požar u trgovini do zgrade, navedeno je priopćenju ukrajinskog ministarstva za hitne slučajeve.

Glasnogovornik regionalne administracije Sergej Bratčuk izjavio je za ukrajinsku državnu televiziju da je operacija spašavanja u tijeku jer su neki ljudi ostali zatrpani ispod ruševina zgrade.

Još jedan projektil pogodio je odmaralište, rekao je Bratčuk, ubivši najmanje tri osobe, uključujući i dijete, te ranivši još jednu osobu.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi detalje incidenata.

IZVOR: AGENCIJE
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button