IzdvojenoSvijet

Indonezijski predsjednik u mirovnoj misiji u Ukrajini i Rusiji

Widodo kaže da će pozvati ruskog i ukrajinskog predsjednika da otvore prostor za dijalog.

  • Predsjednik Indonezije posjetit će Ukrajinu i Rusiju te pozvati predsjednike ove dvije zemlje da otvore prostor za dijalog.
  • Ukrajinski predsjednik obećao da će Ukrajina vratiti sve gradove koji su zauzeli Rusi.
  • Lideri G7 danas o Ukrajini, prehrambenoj i energetskoj krizi.

U nastavku su najvažnije vijesti iz Ukrajine:

Lideri G7 danas o Ukrajini, prehrambenoj i energetskoj krizi

Očekuje se da će čelnici G7 zemalja na samitu u Njemačkoj pokazati jedinstvo u podršci Ukrajini i nastaviti s pritiskom na Kremlj dokle god to bude potrebno, iako će izbjegavati sankcije koje mogu potaknuti inflaciju i otežati život njihovim vlastitim građanima.

“Glavna poruka bi trebala biti da se držimo zajedno i u teškim vremenima”, najavio je dužnosnik EU-a.

Očekuje se i da će usaglasiti zabranu uvoza zlata iz Rusije i tako joj uskratiti pristup unosnom tržištu tog plemenitog metala.

Razgovarat će i o mjerama za suzbijanje rasta cijene i nadomjescima za rusku naftu i plin.

Sastanak na vrhu odvija se u zamku Elmauu u podnožju najviše njemačke planine Zugspitzea. Na istom je mjestu Njemačka ugostila čelnike G7 kad je posljednji put bila domaćin, 2015. godine. I tada je ruska agresija na Ukrajinu, tada na Krim, dominirala sastankom.

Predsjednik Indonezije posjetit će Ukrajinu i Rusiju

Predsjednik Indonezije Joko Widodo rekao je da će pozvati predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da otvore prostor za dijalog.

“Rat se mora zaustaviti, a globalni lanci ishrane moraju ponovo biti pokrenuti”, rekao je prije odlaska u Njemačku gdje će prisustvovati samitu G7.

Zelenski: Vratit ćemo sve naše gradove

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da će Ukrajina vratiti sve gradove koji su zauzeli Rusi, uključujući Sjeverodonjeck koji je u njihove ruke pao nakon mjesec dana duge, krvave bitke.

Zelenski je u govoru naciji kasno navečer rekao da ukrajinski duh neće biti slomljen.

“I zato će svi naši gradovi, Sjeverodonjeck, Donjeck, Luganjsk… svi će biti vraćeni”, rekao je.

Bilo je to prvi put da je Zelenski u obraćanju spomenuo Sjeverodonjeck, koji je pao u moskovske ruke nakon sedmica brutalne borbe, prenosi Reuters.

“U ovoj fazi rat je duševno i emotivno težak.. Ne znamo koliko će dugo trajati, koliko ćemo još udaraca pretrpjeti prije nego što vidimo da je pobjeda na vidiku”, rekao je.

Neprestani napadi dokaz su da sankcije Rusiji nisu dovoljne da se pomogne Ukrajini, naglasio je.

“Trebamo oružje. Moderni protuzračni sistemi koje naši partneri imaju ne bi trebali biti za poligonima za obuku ili u skladištima. Trebaju biti ovdje, na terenu”.

Eksplozije u Kijevu

Nekoliko eksplozija čulo se u stambenoj četvrti Ševčenkivski u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu.

Za sada nema nikakvih informacija o uzrocima eksplozija ili eventualnim žrtvama.

“Vozila hitne pomoći i spasioci su na licu mjesta. U dvije zgrade je u toku spašavanje i evakuacija stanovnika”, naveo je Kličko.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto: aa.com.tr
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button