IzdvojenoSvijet

Svijet | Ukrajina SAD će Ukrajini poslati još 450 miliona dolara sigurnosne pomoći

Novi paket uključuje dodatne raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS), kažu dužnosnici, dok Rusija pojačava pritisak u Luganjsku i Harkovu.

  • Sjedinjene Američke Države poslat će Ukrajini dodatnih 450 miliona dolara sigurnosne pomoći, uključujući još dalekometnih raketnih sistema.
  • Ukrajinski predsjednik kaže da neće mirovati dok se ne osigura poraz Rusije i punopravno članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji.
  • Ukrajinske vlasti mogle bi izgubiti Sjeverodonjeck i Lisičansk, ali taj ishod ne bi predstavljao prekretnicu u ratu, saopćio je Institut za proučavanje rata.

U nastavku su najvažnije vijesti iz Ukrajine:

Guverner: Ruske snage zauzele još jedno selo u blizini Lisičanska

Ruske snage zauzele su selo Nikolajevka, koje se nalazi oko 25 kilometara južno od ključnog grada Lisičanska, rekao je guverner Luganjska.

Serhej Gajdaj rekao je da su ukrajinske snage uspjele zaustaviti ofanzivu ruskih trupa u obližnjem selu Borivske.

“Osim toga, naši vojnici uspjeli su odbiti ruski napad na južno predgrađe Lisičanska. Međutim… zauzeli su Nikolajevku”, rekao je Gajdaj.

ISW: Kijev bi mogao izgubiti Sjeverodonjeck i Lisičansk

Ukrajinske vlasti vjerovatno su svjesne da bi uskoro mogle u potpunosti izgubiti ključne gradove Sjeverodonjeck i Lisičansk, ali taj ishod ne bi predstavljao prekretnicu u ratu, saopćio je Institut za proučavanje rata (ISW).

Guverner Luganjska Serhej Hajdaj rekao je u četvrtak da su se ukrajinske trupe povukle iz nekih područja u blizini Lisičanska kako bi izbjegle opkoljenje, zbog čega Institut za pručavanje rada (ISW) smatra da je Kijev spreman na gubitak teritorija. Međutim, ISW navodi da zauzimanje Sjeverodonjecka ne bi bila odlučujuća pobjeda Rusije.

“Ruske ofanzivne operacije vjerovatno će stagnirati u nadolazećim sedmicama, neovisno o tome hoće li ruske snage zauzeti područje Sjeverodonjeck-Lisičansk, što će ukrajinskim snagama vjerovatno dati priliku da pokrenu protuofanzive”, saopćio je ISW.

SAD će Ukrajini poslati još 450 miliona dolara sigurnosne pomoći

Sjedinjene Američke Države poslat će Ukrajini dodatnih 450 miliona dolara sigurnosne pomoći, uključujući još dalekometnih raketnih sistema, navode američki dužnosnici za Reuters.

Ruske snage napreduju na istoku Ukrajine u pokušaju da zauzmu industrijsko središte poznato kao Donbas, a ukrajinske snage istovremeno su zabrinute da će biti opkoljene.

Jedan od dužnosnika je naveo, pod uvjetom da ostane anoniman, da će objava o slanju pomoći doći kasno u četvrtak, a očekuje se da će najnoviji paket uključivati četiri dodatna raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS).

Dužnosnik navodi da bi detalji oko pomoći mogli promijeniti u zadnji trenutak.

Ukrajina je već prethodno objavila da su primili prvu pošiljku HIMARS-a, za koji se Kijev nada da bi mogao pomoći preokrenuti omjer snaga u višemjesečnoj borbi.

Najnoviji paket dolazi nakon što je administracija predsjednika Joea Bidena prošle sedmice najavila prvu dostavu vojne pomoći od milijardu dolara za Ukrajinu, a koja uključuje protubrodske raketne sisteme, topničke rakete, haubice i streljivo.

Zelenski kaže da neće mirovati dok Ukrajina ne postane punopravna EU članica

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je obećao da neće mirovati dok se ne osigura poraz Rusije i punopravno članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji.

“Ovo je pobjeda”, rekao je Zelenski u kratkom videu objavljenom na Instagramu, ističući da je Ukrajina 30 godina čekala na ovaj trenutak.

“Možemo pobijediti neprijatelja, obnoviti Ukrajinu, pridružiti se Evropskoj uniji, a onda se možemo odmoriti”, rekao je.

“Ali bez ikakve sumnje, mi ćemo pobijediti.”

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto na naslovnici: večernji.hr
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button