BiHIzdvojeno

Kruzer „Bolette“ sa više od 1.000 putnika uplovio u Neum

Radi se o brodu “Bolette” na kružnom putovanju od Bahama, koji je dugačak nešto više od 237 metara.

Neumski akvatorij jutros je uplovio kruzer dužine od, čak, 237 metara. To je  najveći brod koji je uplovio u historiji pomorskog akvatorija BiH.

Radi se o brodu “Bolette” na kružnom putovanju od Bahama, koji je dugačak nešto više od 237 metara, a širok je 32,5 metara. 

Podsjećamo, iz Granične policije BiH ranije su za portal „Avaza“ kazali da su obaviješteni o uplovljavanju broda u Neumski akvatorij, 23. juna 2022. godine.

– Povodom toga, nadležna organizaciona jedinica Granične policije BiH će poduzeti propisane mjere granične kontrole-kratko su nam kazali iz Granične policije BiH te nas za detaljnije informacije uputili na Kapetaniju pomorske plovidbe-prometa Neum.

Navodno, Neumljani će danas protestom iskazati svoj bunt. Međutim, organizatori ovog putovanja, s druge strane, navode kako to nije tačno, jer znatan broj gostiju kruzera namjerava ostati baš u Neumu.

Najavljeni dolazak kruzera predsjednica OV Neum Daniela Matić ocijenila je nedopustivim. U svojoj reakciji je navela „da Neum nije luka i samim tim veliki brodovi nemaju što raditi u zaljevu“.

– Ulazak ovog i sličnih brodova u Neumski zaljev znači automatsko ugrožavanje ekosistema te zagađenja koja će nanijeti izrazitu štetu Neumu – rekla je ona.

Navela je i problem prijevoza putnika od broda do navodnih izletišta, čime se krše odluke Općinskog vijeća Neum.

Ide iz Kotora

Odlukom OV, kako smo pisali, od 1. juna je zabranjen promet neumskom šetnicom te je krajnja tačka za autobuse hotel „Sunce“. Putnike s kruzera bi do Mostara i dalje trebalo prevesti 11 autobusa, a jučer se tvrdilo da će ih do „Sunca“ dovesti taksi vozila.

Iz Lučke kapetanije Neum kazali su nam jučer da će, prema najavi, brod koji je bio u Kotoru u Crnoj Gori, u Neumski zaljev uploviti u ranim jutarnjim satima, odakle će stići iz Pločanskog akvatorija. Bit će usidren na sredini zaljeva.

 

Ima 12 paluba

Uz impozantnu dužinu, ovaj kruzer je širok 32,25 metara, a gaz mu je 8,1 metar. 

Ima 12 paluba i može ploviti brzinom od 25 čvorova. Visina od vode do najviše tačke iznosi 48,1 metar. Kapacitet mu je 1.380 putnika, a broj članova posade na ovom kružnom putovanju je 647.

FOTO: M. SMAJKIĆ

Izvor
https://avaz.ba/

Slično:

Back to top button