IzdvojenoSvijet

Svijet | Ukrajina Zelenski: Rusija ponovo namjerava napasti Harkov

Rusija se povukla iz Harkova sredinom maja, nakon sedmica teških bombardiranja, ali ukrajinski predsjednik tvrdi da se priprema novi napad.

  • Institut za studije rata: Ova sedmica ključna za Sjeverodonjeck
  • Rusi ponovo žele osvojiti oslobođenu regiju Harkova, tvrdi Volodimir Zelenski
  • Najteže borbe i Lisičansku i Sjeverodonjecku
  • U borbama u Ukrajini stradao američki dobrovoljac, potvrdio State Department

U nastavku su najnovije informacije o ratu u Ukrajini.

Američki glumac Ben Stiller Zelenskom: Ti si moj heroj

Poznati američki glumac Ben Stiller posjetio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Kijevu, te mu poručio: „Ti si moj heroj“.

„Ono što ste uradili i način na koji ste okupili zemlju i svijet, stvarno je inspirativno”, rekao je Stiller Zelenskom.

Američki glumac posjetio je i Irpin, gdje su se na početku ruske invazije vodile žestoke borbe.

“Jedna je stvar vidjeti ovo uništenje na televiziji ili na društvenim mrežama. Druga stvar je vidjeti to svojim očima. To je puno šokantnije”, rekao je Stiller, prema priopćenju iz ureda Zelenskog.

Zelenski: Rusija priprema novi napad na Harkov

Rusija priprema novi napad na regiju i grad Harkov, upozorio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Ruska vojska pokušava prikupiti snage da ponovo napadne Harkov. Mi smo tu regiju oslobodili. Oni je ponovo žele osvojiti“, rekao je na otvaranju Foruma o globalnoj politici u Italiji.

Rusija se povukla iz Harkova sredinom maja nakon sedmica teških bombardiranja.

Zelenski je govorio za Svjetski dan izbjeglica i tom prilikom je nagladio da su ruske snage stvorile uslove za raseljavanje 12 miliona Ukrajinaca, od kojih je skoro pet miliona napustilo zemlju.

“Mikolaiv, sa skoro pola miliona stanovnika, konstantno je bombardiran. Žele osvojiti i potpuno uništiti Sloviansk, sa sto hiljada ljudi“, dodao je Zelenski, koji je spomenuo i Mariupolj i Sjeverodonjeck.

Zvaničnica: Rusija u zatvorima drži 1.500 ukrajinskih civila

Moskva drži više od 1.500 ukrajinskih civila u ruskim zatvorima, tvrdi zamjenica ukrajinskog premijera, prenosi Ukrinform.

“Oni su u Rostovu u Kursku, u zatvorima. Drže se kao razni zarobljenici, iako to ne bi trebali biti“, rekla je Irina Vereščuk.

Među zatvorenim civilima su volonteri, aktivisti, novinari, sveštenici i lokalni zvaničnici, navela je.

Američki državljanin ubijen u borbi u Ukrajini prošlog mjeseca, prema State Departmentu, gdje se pridružio hiljadama inostranih boraca koji su se prijavili za odbranu Ukrajine od ruskih snaga.

Stephen Zabielski, kojem su bile 52 godine, ubijen je 15. maja, prema smrtovnici objaljenoj u The Recorderu, novinama iz New Yorka.

Glasnogovornik State Departmenta potvrdio je smrt Zabielskog u Ukrajini.

State Department je ponovio ranije upozorenje američkim državljanima da ne putuju u Ukrajinu zbog rata i mogućeg hvatanja od strane ruskih snaga.

Referendum u Hersonu najavljen za jesen

Referendum u okupiranoj regiji Herson o pripajanju Rusiji bit će održan ove jeseni, rekli su samoproglašeni lideru regije, koje podržava Moskva, prenosi agencija RIA.

“Pripremamo referendum… Nakon njega, postat ćemo punopravan dio Ruske Federacije“, citira RIA Kirila Stremusova, zamjenika čelnika samoproglašene vojno-civilne administracije regije.

“Uskoro ćemo se moći osjećati kao punopravni građani velike zemlje Rusije”, dodao je.

Stremusov nije dao više detalja o terminu referenduma.

U Rusiji jesen traje od septembra do novembra.

ISW: Ova sedmica ključna za Sjeverodonjeck

Ova sedmica bit će ključna za ruske napore da osvoje Sjeverodonjeck, tvrdi Institut za studije rata (ISW) pozivajući se na ukrajinske zvaničnike.

Zamjenica ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova rekla je je rusko vodstvo postavilo 26. juni za istek roka da ruske snage dođu do administrativne linije regije Luganska, “što će vjerovatno rezultirati intenziviranim naporima da se preuzme potpuna kontrola nad Sjeverodonjecom i krene dalje na zapad prema granici“, navode iz ISW-a.

Institut također prenosi da guverner Luganska izvještava da Rusi kontrolišu cijeli Sjeverodonjeck, osim industrijske zone, odnosno fabrike Azov.

“Ruske snage će vjerovatno nastaviti napore na čišćenju fabrike“, dodaju.

Nobelovac Muratov prodao medalju za 103,5 miliona dolara

Nobelova medalja ruskog novinara Dmitrija Muratova prodana je u ponedjeljak na aukciji za 103,5 miliona dolara, a prikupljeni iznos usmjerit će se na pomoć raseljenoj ukrajinskoj djeci.

Iznos će se donirati UNICEF-ovom programu pomoći raseljenoj djeci iz Ukrajine, saopćila je aukcijska kuća Heritage Auctions.

Muratov, glavni urednik lista Nove Gazete i oštar kritičar Kremlja, prošle godine je Nobelovu nagradu za mir podijelio s filipinskom novinarkom Marijom Ressom.

Nova Gazeta je objavila početkom marta da će ukloniti materijal o ruskim vojnim akcijama u Ukrajini sa svoje internetske stranice zbog cenzure, kao odgovor na prijetnje krivičnim progonom novinara i građana koji ne budu podržavali službeni stav vlade o ratu u Ukrajini.

(Reuters)

Zelenski: Najteže u Lisičansku i Sjeverodonjecku

Naveće borbe u ratu u Ukrajini trenutno se vode u dva grada, rekao je Volodimri Zelenske, dok ruske snage pojačavaju pritisak u regijama i osvojenim teritorije duž liije fronta.

“Branimo gradove Lisičansk, Sjeverodonjeck, cijelu regiju, gdje je najteže“, rekao je Zelenski, koji je previdio da će Moskva pojačati napade uoči Samita EU-a na kojem će se raspravljati o kandidaturi Ukrajine za članstvo u EU-u.

Rekao je i da se nastavlja bombardovanje Harkova i Odese, te je rusku ofanzivu u Donbasu nazvao “brutalnom“.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
foto – dnevni avaz
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button