IzdvojenoSvijet

Ukrajinski general: Rusija napada istovremeno na devet pravaca

Glavnokomandujući ukrajinske vojske izjavio je da je Rusija koncentrisala svoje glavne udarne snage na sjeveru Luganske oblasti i da pokušava da napada istovremeno u devet pravaca.

  • Njemačka u julu ili augustu isporučuje Ukrajini raketne bacače
  • Zelenski izrazio zahvalnost za novu američku vojnu pomoć
  • Gazprom u dva dana Njemačkoj smanjio opskrbu plinom za 60 posto
  • Zalužni: Rusi istovremeno napadaju u devet pravaca
  • SAD: Oko 100 Ukrajinaca svakodnevno pogine u sukobima

Njemačka u julu ili augustu isporučuje Ukrajini raketne bacače

Tri višecjevna raketna bacača, koje je Njemačka obećala Ukrajini, mogu biti isporučena u julu ili augustu, nakon što se ukrajinske snage obuče za njihovu upotrebu, najavila je danas njemačka ministtrica odbrane Christine Lambrecht.

“Obuka na ovim višecjevnim raketnim bacačima može da počne krajem juna, što znači da mogu biti isporučeni krajem jula ili početkom augusta”, rekla je Lambrecht novinarima po dolasku na drugi dan razgovora sa kolegama iz NATO-a u Briselu, prenosi Reuters.

Lambrecht je juče najavila da će Njemačka isporučiti Ukrajini tri višecjevna raketna bacača “Mars II”.

Višecjevni raketni bacač “Mars II” može da pogodi mete na udaljenosti većoj od 80 kilometara.

(EPA)

Njemački, francuski i italijanski čelnici očekuju se u Kijevu

Vođe triju najvećih država Evropske unije, Njemačke, Francuske i Italije, u četvrtak bi trebali biti u Kijevu kako bi iskazali svoju podršku za Ukrajinu, koja nastoji izdržati ruski napad, piše u četvrtak Reuters.

Posjet njemačkog kancelara Olafa Scholza, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i italijanskog premijera Marija Draghija organiziran je tokom protekle tri sedmice pri čemu sva trojica nastoje suzbiti kritike unutar Ukrajine zbog njihovog odgovora na rat.

Očekivani posjet, koji nije bio najavljen zbog sigurnosnih razloga, dogodit će se dan prije nego što bi Evropska komisija trebala izdati preporuku glede statusa Ukrajine kao kandidatkinje za EU, što je nešto prema čemu su najveće evropske države bile suzdržane.

(Reuters)

Macron je govoreći u srijedu u Rumuniji rekao da je vrijeme da Evropa ohrabri Ukrajinu kada su u pitanju njene evropske ambicije.

“Nalazimo se na tački kada moramo slati jasne političke signale, mi Evropljani, prema Ukrajini i njenom narodu koji se herojski odupire”, rekao je Macron, no nije otkrio nikakve pojedinosti.

Kijev je kritizirao Francusku, Njemačku, i u manjoj mjeri, Italiju, zbog odugovlačenja u njihovoj podršci za Ukrajinu, koja ih je optužila da sporo dostavljaju oružje i da stavljaju vlastiti napredak ispred ukrajinske slobode i sigurnosti.

Zelenski izrazio zahvalnost za novu američku vojnu pomoć

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost Amerikancima zbog nove vojne pomoći koju mu je ranije telefonom najavio njegov američki kolega Joe Biden.

“SAD su objavile novo jačanje naše odbrane, novu tranšu pomoći od milijardu dolara”, rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju.

“Želim da izrazim zahvalnost na toj podršci, posebno je važna za našu odbranu u Donbasu”, regionu na istoku Ukrajine koja je epicentar aktuelnih ruskih napada.

(Reuters)

Predsjednik SAD-a Joe Biden potvrdio je  izvještaj neimenovanih zvaničnika da će poslati dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od milijardu dolara.

Washington je takođe pozvao svoje saveznike da pojačaju isporuke oružja Kijevu koji je u teškom položaju u borbama s Rusima u Donbasu.

Biden je o novoj pomoći obavijestio Zelenskog u telefonskom razgovoru.

SAD: Oko 100 Ukrajinaca svakodnevno pogine u sukobima

SAD vjeruju da ukrajinske snage dnevno gube oko 100 ljudi i imaju između 100 i 300 ranjenika, izjavio je načelnik združenog generalštaba američke vojske, general Mark Millley nakon briselskog sastanka Kontakt grupe koju su zapadne zemlje oformile u znak podrške Kijevu.

Američki general je dodao da su medijske procjene ukrajinskih žrtava i ranjenih u okvirima (zvaničnih) američkih procjena, prenijela je agencija TAS S.

(Reuters)

Zalužni: Rusi istovremeno napadaju na devet pravaca

Glavnokomandujući ukrajinske vojske izjavio je da je Rusija koncentrisala svoje glavne udarne snage na sjeveru Luganske oblasti i da pokušava da napada istovremeno na devet pravaca.

“Žestoke borbe za oblast Lugansk se nastavljaju”, rekao je sinoć u online obraćanju Valerij Zalužni, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, Rusi u napadima koriste ratnu avijaciju, raketne sisteme i artiljeriju.

Gazprom u dva dana Njemačkoj smanjio opskrbu plinom za 60 posto

Ruska plinska tvrtka Gazprom počela je u četvrtak rano ujutro smanjivati količinu plina koju Njemačkoj isporučuje putem plinovoda Sjeverni tok 1 na dnevni maksimum od 67 miliona kubnih metara.

Smanjenje u opskrbi plinom došlo je nakon najave te tvrtke da će reducirati maksimalne količine dostavljenog plina sa 167 miliona kubika dnevno na 100 miliona kubika.

Najnovijim smanjenjem, tvrtka je Njemačkoj u dva dana smanjila količinu plina za oko 60 posto, a Sjeverni tok 1 je glavni plinovod kojim se u tu zemlju doprema ruski plin.

Njemački ministar privrede Robert Habeck optužio je Rusiju za pokušaj stvaranja nelagode i potez kojim se povećavaju cijene plina, ali je dodao kako Njemačka i dalje može dobaviti alternativne zalihe plina alternativnim putem, iako po većoj cijeni. Njemačke skladišta plina su trenutno na 56 posto popunjenosti.

(EPA)

Ruski Gazprom, koji je u većinskom državnom vlasništvu, izvijestio je kako su zastoji u isporuci plina uzrokovani popravkom jedinice za kompresiju plina, iako je tu tvrdnju osporila njemačka federalna agencija.

Rusija je u posljednjim sedmicama ukinula dostavu plina za više evropskih zemalja zbog neslaganja sa sankcijama koje su joj uvedene kao posljedica njezine invazije na Ukrajinu, i zbog toga što su europske zemlje odbile plaćati plin u rubljima, što je Rusija zahtijevala kako bi poduprla svoju valutu.

Cijene energije značajno su porasle zbog smanjenog dotoka plina iz Rusije u Evropu, a mnogi energetski analitičari pribojavaju se da bi Rusija Evropi mogla zatvoriti ventile kako bi ju pritisnula.

foto – nap.ba

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button