BanovićiIzdvojeno

U Banovićima zvanično otvorena kancelarija Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ)

Kancelarija LPZ-a se nalazi u BKC-u Banovići i pružat će podršku građanima i privrednicima

Svečanim presijecanjem vrpce u Banovićima je ozvaničen početak rada kancelarije Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ). Kancelarija je otvorena u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Općine Banovići kroz koji se, u narednih 20 mjeseci, od 80 obučenih planira zaposliti najmanje 35 osoba.

LPZ Banovići je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u Bosni i Hercegovini koji Evropska unija finansira u ukupnom iznosu od 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Vrijednost projekta za Banoviće iznosi oko 350.000 KM. Općina Banovići sufinansira 38.000 KM a ostalo su grant sredstva Evropske unije.

Na stručnom osposobljavanju i usavršavanju 80 nezaposlenih osoba, zajedno sa partnerima LPZ-a, radit će Općina Banovići i Udruženje građana “Nešto više” iz Sarajeva. S tim u vezi već naredne sedmice, putem Kancelarije, objavit će se Javni poziv za uključivanje u program prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba. 

Javni poziv objavit će se i za sve one koji žele da pokrenu vlastiti biznis. Za njih će biti obezbijeđene određene obuke a nakon izrade biznis planova i selekcije odabrat će se oni koji će biti finansirani i podržani od strane partnerstva.

Senad Mahmutbegović

VIDEO

 

Slično:

Back to top button