IzdvojenoSvijet

Pahor: BiH bezuslovno dodijeliti status kandidata za EU

U svjetlu rata u Ukrajini potrebno je preduzeti opipljive korake kako bi se EU što prije proširila na Zapadni Balkan, rekao je predsjednik Slovenije.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor uputio je danas pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, u kojem apeluje da se Bosni i Hercegovini bezuslovno dodijeli status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Pahor smatra da bi to ojačalo proevropske snage u toj zemlji i ubrzalo tempo njenog prilagođavanja evropskim normama.

U svjetlu rata u Ukrajini, smatra Pahor, potrebno je preduzeti opipljive korake kako bi se EU što prije proširila na Zapadni Balkan, saopšteno je iz kabineta slovenskog predsjednika, prenosi STA.

Negativne posljedice presporog procesa

“U ovoj zemlji su najočiglednije negativne posljedice presporog procesa proširenja Evropske unije i promjene u evropskoj perspektivi. U ovakvoj situaciji rastu nacionalizam i tendencije promjene granica, a sve to dovodi do još veće nestabilnosti, što ugrožava sigurnost ne samo BiH i njenog neposrednog susjedstva, već i Evropske unije“, naveo je Pahor.

Slovenski predsjednik je izrazio želju i da se pregovori EU sa Srbijom i Crnom Gorom odvijaju brže.

Pahor je u pismu Michelu izrazio podršku nastojanjima da se Ukrajini i Moldaviji da status zemlje kandidata za članstvo u EU, apelovao da se odobri početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u junu i pozvao na liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

foro – kaportal.ba

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button