BanovićiIzdvojeno

Vrijeme je za vrganje

Ravnomjerna smjena sunčanih intervala i kiše ovih dana pogoduje rastu svih kultura, pa i gljiva. Gljivarenje je u Banovićima odvajkada popularno te su šume podno Konjuha od juna pa do oktobra pune berača, a kraj ceste često možete vidjeti i prodavače gljiva. Najviše se traži tzv. pravi vrganj (boletus edulis), gljiva ugodna mirisa i blagog okusa, u narodu poznata i kao vargan, ili varganj. Kažu da je vrganj najljepša i najukusnija gljiva, kralj gljiva jer je, između ostalog, siromašan mastima a bogat proteinima. Nutricionisti će naći da u vrganju ima svakoraznih minerala, te da je vrganj odličan antioksidans, bogat izvor aminokiselina, pa kažemo da je „ko meso“.

Vrganj se može pripremati na više različitih načina: kuhati, pržiti, sušiti, čak i kiseliti. Mi vam preporučujemo najjednostavniji recept koji podrazumijeva vatru, tavu, malo ulja, so i vrganj.

Osim što je odličan za jelo, vrganj je dobar i za zdravlje jer traganje za njim podrazumijeva kretanje u šumi i na čistom zraku: uzbrdo, nizbrdo, postrance, svakako. Nafaka je za noge vezana.

Foto – SSB

Slično:

Back to top button