IzdvojenoSvijet

Stoltenberg: Ukrajina bi trebala imati više teškog naoružanja

Odgovarajući na apel ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za dodatnim oružjem dugog dometa, Stoltenberg je rekao da se slaže da Kijev treba da dobije više teškog naoružanja.

  • Stoltenberg: Ojačati NATO kapacitete duž istočne granice
  • Gazprom: Isporuke ruskog gasa Evropi ove godine će opasti za oko 40 posto
  • U Briselu ministri odbrane NATO danas o pomoci Ukrajini
  • Evropski regulator zabrinut za sigurnost aviona koji lete u Rusiji

U nastavku više najvažnjih informacija:

Stoltenberg: Ojačati NATO kapacitete duž istočne granice

NATO mora da demonstrira “još veću spremnost” i ojača svoje oružane kapacitete duž svoje istočne granice, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon neformalnih razgovora sa holandskim premijerom Markom Ruteom i liderima Danske, Poljske, Letonije, Rumunije, Portugala i Belgije u Holandiji, uoči samita NATO-a u Madridu krajem meseca.

“U Madridu ćemo se dogovoriti o značajnom jačanju našeg stava. Večeras smo razgovarali o potrebi za borbeno spremnijim isturenim prisustvom, još višim stepenom spremnosti i unapred pripremljenom opremom i zalihama”, rekao je Stoltenberg, prenosi Reuters.

Odgovarajući na apel ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za dodatnim oružjem dugog dometa, Stoltenberg je rekao da se slaže da Kijev treba da dobije više teškog naoružanja, ali nije naveo detalje.

“Ukrajina bi trebalo da ima više teškog naoružanja, a saveznici i partneri iz NATO su obezbijedili teško naoružanje”, rekao je Stoltenberg.

(EPA)

Gazprom: Isporuke ruskog gasa Evropi ove godine će opasti za oko 40 posto

Isporuke ruskog prirodnog gasa kroz glavni gasovod ka Evropi ove godine će opasti za oko 40 posto, saopštio je Gazprom.

Kanadske sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu sprečavaju njemačkog partnera Siemens Energy da isporuči remontovanu opremu.

Njemačka agencija za komunalne mreže saopštila je da ne smatra da su isporuke gasa ugrožene i da je smanjen protok kroz gasovod Sjeverni tok 1 ispod Baltičkog mora u skladu sa ranije najavljenim prekidom isporuke gasa za Dansku i Holandiju.

Evropska unija je već iznijela planove za smanjenje zavisnosti od ruskog gasa za dvije trećine do kraja godine.

Ekonomisti kažu da bi potpuno isključenje zadalo ozbiljan udarac privredi, potrošačima i industrijama koje koriste gas.

Visoke cijene energenata već doprinose rekordnoj inflaciji od 8,1 odsto u 19 zemalja koje koriste euro.

(EPA)

U Briselu ministri odbrane NATO danas o pomoći Ukrajini

Ministri odbrane zemalja članica NATO i drugih zemalja razgovaraće danas u Briselu o važnosti jačanja partnerstava, ali i o isporuci oružja Ukrajini koja traži značajno povećanje, kako bi zadržala ruske trupe na istoku zemlje, saopštili su zvaničnici Reutersu.

Bitka za Sjeverodonjeck, grad sa jedva više od 100.000 ljudi prije rata, trenutno je poprište najvećeg sukoba u Ukrajini, a Kijevu je potrebno 1.000 haubica, 500 tenkova i 1.000 dronova između ostalog teškog naoružanja, rekao je u ponedjeljak savjetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak, navodi britanska agencija.

Današnji sastanak na marginama Sjevernoatlantskog savjeta u formatu ministara odbrane (NAC), vodiće američki ministar odbrane Lloyd Austin po treći put, kada će se grupa od skoro 50 zemalja sastati kako bi razgovarala i koordinirala pomoć Ukrajini.

Prethodni takav sastanak održan je u aprilu u vazduhoplovnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

(EPA)

„Rusija nije odustala od borbe, uprkos njenom prilično slabom napretku. Ono što ovde imamo je uporna, spora, postepena ruska operacija, a glavni fokus ministara odbrane biće šta je potrebno Ukrajincima da nastave uspjeh koji već imaju u usporavanju i osujećivanju tog ruskog cilja “, saopštio je za Reuters visoki zvaničnik američke odbrane, koji je želeo da ostane anoniman.

Američki zvaničnici takođe očekuju saopštenja o dodatnom naoružanju ukrajinskim snagama u narednim danima, a Sjedinjene Države su od ruske invazije 24. februara izdvojile oko 4,6 milijardi dolara pomoći Ukrajini uključujući artiljerijske sisteme poput haubica i raketnog sistema visoke pokretljivosti (HIMARS).

Bidenova administracija je saopštila ranije da je od Kijeva dobila uvjeravanja da to oružje većeg dometa neće biti korišteno za napad na rusku teritoriju, strahujući da bi to moglo da dovode do eskalacije sukoba, navodi Reuters.


Evropski regulator zabrinut za sigurnost aviona koji lete u Rusiji

Čelni čovjek glavnog evropskog regulatora za sigurnost u zračnom prometu (EASA) rekao je kako je vrlo zabrinut za sigurnost aviona zapadne proizvodnje koji nastavljaju letjeti u Rusiji bez pristupa rezervnim dijelovima i pravilnog održavanja.

Evropska unija i Sjedinjene Države odlučile su ograničiti ruski pristup rezervnim dijelovima nakon ruske invazije na Ukrajinu.

“Ovo je vrlo nesigurno”, rekao je izvršni direktor Agencije za sigurnost zračnog prometa Evropske unije (EASA) Patrick Ky, dodavši da regulatori nemaju dobre podatke o mnogim avionima koji lete u Rusiji.

(EPA)
foto na naslovnici – Anadolu agency

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button