IzdvojenoSvijet

Ruske snage porušile sve mostove koji vode ka Sjeverodonjecku

Evakuacija civila je nemoguća, ali neki „pristup“ gradu i dalje postoji, tvrdi guverner.

  • Ukrajina uspostavlja koridore za izvoz žitarica preko Poljske i Rumunije
  • Serhij Gajdaj: Na udaru artiljerije dio Sjeverodonjecka s civilima
  • Predsjednik Finske: Ukrajina i Rusija koriste razorno oružje
  • Volodimir Zelenski: Žestoke borbe za svaki metar Sjeverodonjecka
  • Kijev istražuje pogibiju oko 12.000 civila
  • U Ukrajini obnovljena veza između nuklearne centrale Zaporožja i IAEA

U nastavku više najnovijih vijesti:

Peskov: Glavni cilj operacije zaštititi republike Donjeck i Lugansk

Glavni cilj ruske vojne operacije u Ukrajini je zaštititi Narodne Republike Donjeck i Lugansk, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov za rusku državnu agenciju RIA.

„U cjelinu, zaštita republika je glavni cilj specijalne vojne operacije“, tvrdi Peskov.

Truss i Blinken saglasni: Rusija mora deblokirati izvoz žitarica

Britanska ministruca vanjskih poslova Liz Truss i američki državni sekretar Antony Blinken složili su se da Rusija mora deblokirati izvoz žitarica iz Ukrajine i osloboditi zarobljenike kojima se sudi.

Truss je na Tviteru saopštila da je razgovarala sa Blinkenom o ruskoj blokadi izvoza žitarica iz Ukrajine i novom zakonu koji će regulisati trgovinska pravila u Sjevernoj Irskoj nakon Brexita.

“Razgovarala sam sa sekretarom Blinkenom. Složili smo se da Rusija mora osloboditi one koji su podvrgnuti mrskim pokaznim suđenjima i blokadi izvoza žitarica“, napisala je Truss.

Ruski trgovački centri izgubili 30 posto posjetilaca

Ruski trgovački centri “ostali su bez energije” i izgubili su i do 30 posto posjetilaca nakon egzodusa zapadnih brendova, rekao je sin jednog od najistaknutijih ruskih investitora za nekretnine.

Emin Agalarov, pop zvijezda i prvi potpredsjednik Crocus Groupa, koji je osnovao njegov otac, milijader Aras Agalarov, rekao je da bi gubitak ključnih zakupaca prostora mogao značiti kraj za trgovačke centre.

„Ako imate luksuzni shopping centar, onda vam trebaju Prada, Chanel, Louis Vutton, a ako ste srednja kategorija, onda su to Zara, H&M, Reebok, Adidas“, rekao je Agalarov za RBC.

„Ako ih nemate, onda to mjesto nema karakter.“

Meksički predsjednik osudio politiku NATO-a prema invaziji

Meksički predsjednik osudio je politiku NATO-a prema ruskoj invaziji na Ukrajinu, nazivajući je „nemoralnom“.

Andres Manuel Lopez Obrador nije spomenuo imena niti NATO-a, niti SAD-a, ali njegovi komentari su posljednji primjer stava njegove partije prema invaziji.

Meksiko je u Ujedinjenim nacijama glasao za osudu invazije, ali je odbio Rusiji nametnuti sankcije.

Lopez Obrador je rekao da trenutna politika alijanse glasi kao da su rekli „mi ćemo vam osigurati oružje, a vi nama osigurajte mrtve, to je nemoralno“.

„To je lako reći – ‘evo, šaljemo vam ovoliko novca za oružje'“, kazao je.

„Je li se rat mogao izbjeći? Naravno da jeste.“

Guverner: Svi mostovi ka Sjeverodonjecku uništeni

Svi mostovi prema Sjeverodonjecku su uništeni, što evakuaciju civila iz tog grada čini nemogućom, tvrdi lokalni guverner, ali i dodaje da neki „pristup“ gradu i dalje postoji.

Guverner Serhij Hajdaj napisao je na Telegramu da Rusija nije preuzela potpunu kontrolu nad gradom, te da je njegov „dio“ i dalje pod ukrajinskom kontrolom.

Šef policije: Oko 1.200 tijela još nije identificirano

Šef ukrajinske policije tvrdi da je oko 1.200 tijela, među kojima je dosta onih pronađenih u masovnim grobnicama, još uvijek neidentificirano, te da je otvoren krivični postupak u vezi sa pogibijom više od 12.000 civila.

Igor Klimenko rekao je ukrajinskoj agenciji Interfax da su oko tri četvrtine ubijenih muškarci, oko dva posto djeca, a ostalo su žene.

„To su civili koji nisu imali apsolutno nikakve veze sa vojskom ili sigurnosnim agencijama“, rekao je Klimenko.

Više od 1.500 civila poginulo je samo u regiji koja okružuje Kijev, dodao je, dok je u jednoj masovnoj grobnici u Buči pronađeno 116 tijela.

Klimenko je kazao da proces identifikacije tijela u nekim slučajevima traje duže, a napore otežava i to što ih je mnogo u „fazi raspadanja“.

(EPA)

Marokanac osuđen na smrt ima ukrajinsko državljanstvo, tvrdi otac

Otac marokanskog državljana koji je na sudu u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck osuđen na smrt, nakon što je zarobljen dok se borio u redovima ukrajinske vojske, tvrdi da njegov sin treba biti tretiran kao ratni zarobljenik, jer ima ukrajinsko državljanstvo.

Otac Brahima Saadouna, koji je rođen u Maroku, Reutersu je kazao da njegov sin nije plaćenik, što je tvrdio sud, te da se predao u Volnovaki.

Brahim je, kako navodi njegov otac, dobio ukrajinsko državljanstvo 2020., nakon što je prošao godinu vojne obuke, što mu je bilo potrebno za početak studija zračnih i svemirskih tehnologija.

Predsjednik Finske: Ukrajina i Rusija koriste razorno oružje

Finski predsjednik Sauli Ninisto izjavio je danas da obje strane u ratu u Ukrajini koriste teško naoružanje, a u slučaju Rusije, termobarične bombe.

“Podržavamo Ukrajinu slanjem sve težeg naoružanja. Sa druge strane, Rusija je takođe počela da koristi veoma moćno oružje, termobarične bombe koje su u stvari oružje za masovno uništenje”, rekao je predsjednik Ninisto tokom razgovora o bezbjednosnoj politici u svojoj ljetnjoj rezidenciji u Nantaliju u Finskoj, prenosi Reuters.

Ukrajina i zemlje NATO-a su takođe optužile Rusiju da koristi termobarične bombe, koje su takođe poznate kao vakuum bombe i mnogo su razornije od konvencionalnih eksploziva.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara Finska i Švedska su podnijele zahtev za priključenje NATO.

(EPA)

Policija: Oko 200 Bjelorusa bori se na strani Ukrajine

Oko 200 Belorusa bori se na strani Ukrajine zajedno sa nacionalistima, izjavio je danas zamenik ministra unutrašnjih poslova Belorusije Genadij Kazakevic.

“Dostupni podaci sugerišu da se oko 200 Belorusa bori za Ukrajinu zajedno sa nacionalistima”, rekao je Kazakevic, prenosi agencija TAS S.

Dodao je da su to uglavnom učesnici protesta iz 2020. godine koji su počinili, kako je rekao, razne zločine i uspeli da izbegnu krivično gonjenje.

(Reuters)

 

Basurin: Ukrajinske snage ili da se predaju, ili da poginu

Ukrajinske snage bezbjednosti su blokirane u Sjeverodonjecku i imaju dvije opcije – ili da slijede primjer svojih kolega i predaju se, ili da poginu, rekao je danas zamjenik načelnika Odjeljenja narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Eduard Basirun.

Prema njegovim riječima, u nedjelju su vojnici Oružanih snaga Ukrajine digli u vazduh posljednji most koji je povezivao Sjeverodonjeck sa Lisičanskom i sada ne mogu da napuste grad, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Te ukrajinske vojne jedinice koje su tu, ostale su tu zauvijek. Imaju dvije opcije: ili da slijede primjer svojih kolega i da se predaju, ili da poginu. Nemaju treću opciju”, rekao je Basurin.

RIA dodaje da se borbe nastavljaju na teritoriji fabrike “Azot”, gde “blokirani nacionalisti drže nekoliko stotina civila”.

Ruska agencija navodi da je oslobođena skoro cijela teritorija samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) i da je Lisičansk posljednji veći grad koji još kontrolišu kijevske vlasti.

(Reuters)

Gajdaj: Na udaru artiljerije dio Sjeverodonjecka sa civilima

Industrijska zona Sjeverodonjecka, gdje se sklonilo oko 500 civila, pod udarom je ruske teške artiljerije, izjavio je danas regionalni guverner Serhij Gajdaj.

Guverner regiona Lugansk na istoku Ukrajine naveo je na Facebooku da su ruske snage kontrolisale oko 70 posto grada i da su borbe žestoke, preneo je Reuters.

(AFP)

Bivši ruski premijer tvrdi da više ne prepoznaje Putina

Mihail Kasjanov, prvi premijer ruskog predsjednika Vladimira Putina izjavio je danas da ni u svojim najgorim noćnim morama nije mogao da zamisli da će Putin krenuti u invaziju na Ukrajinu.

“Putin kojeg sam poznavao bio je drugačiji”, rekao je Kasjanov u intervjuu France pressu putem video konferencije.

Kasjanov, premijer od 2000. do 2004. prije odlaska u opoziciju, procijenio je da bi rat mogao da potraje i do dvije godine, ali ipak vjeruje da će Rusija jednog dana ponovo krenuti “demokratskim putem”.

Bivši Putinov premijer (64), koji je radio na zbližavanju Moskve i zapadnih zemalja, rekao je da nije mislio, kao i mnogi Rusi, da će izbiti rat.

Dodao je da je konačno shvatio šta će se desiti tri dana prije invazije, kada je Putin sazvao članove svog Savjeta bezbjednosti “na dobro iscenirani sastanak koji je prenosila televizija”.

“Kada sam gledao taj sastanak ruskog Savjeta bezbjednosti, konačno sam shvatio da će biti rata. Poznajem te ljude i gledajući ih, video sam da Putin više nije bio isti. Ne medicinski, već politički”, rekao je Kasjanov, kojeg je 2004. godine smijenio Putin.

(EPA)

On se potom pridružio opoziciji i postao jedan od najvećih kritičara Kremlja. Kasjanov sada vodi malu liberalnu stranku, Partiju narodne slobode (PARNAS).

Kasjanov je rekao da je Putin (69), bivši agent KGB-a, dolaskom na vlast 2000. godine izgradio sistem zasnovan na nekažnjivosti i strahu.

“To su dostignuća sistema koji je, uz Putinovo ohrabrenje kao šefa države, počeo da funkcioniše još ciničnije i okrutnije nego u kasnijim fazama Sovjetskog saveza. U suštini, to je sistem nalik KGB-u zasnovan na potpunoj nekažnjivosti. Jasno je da oni ne očekuju da budu kažnjeni”, ocijenio je Kasjanov.

Dodao je da je napustio Rusiju zbog svog protivljenja ruskoj ofanzivi u Ukrajini, ali je odbio da kaže AFP-u u kojoj se zemlji nalazi, navodeći bezbednosne razloge.


Zelenski: Žestoke borbe za svaki metar Sjeverodonjecka

Ukrajinski vojnici žestoko se bore za “svaki metar” Sjeverodonjecka, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, u vrijeme kada su ruske snage uništile most preko rijeke, nakon čega su civili ostali samo sa jednim izlazom, javlja Reuters.

Sjeverodonjeck je postao epicentar velikih borbi za kontrolu ukrajinskog regiona Donbas, a ruska vojska je osvojila veći dio grada.

“Ključan taktički cilj okupatora se nije promijenio: napadaju Sjeverodonjeck, tamo se odigravaju jake borbe, bukvalno za svaki metar”, rekao je Zelenski u video obraćanju.

On je dodao da je fotografija ranjenog 12-godišnjaka posle ruskog napada sada ostaje kao trajno lice Rusije.

“Ove činjenice će pokazati način na koji se Rusija vidi u svijetu. Ne kroz Petra Velikog, ne kroz Tolstoja, već kroz ranjenu i ubijenu djecu u ruskim napadima”, kazao je Zelenski.

(AP)

U Ukrajini obnovljena veza između nuklearne centrale Zaporožja i IAEA

Veza ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju na jugu Ukrajine, pod ruskom kontrolom od početka marta, i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), ponovo je uspostavljena, saopštile su ukrajinske vlasti i agencija UN.

Veza je bila prekinuta 30. maja jer su tada Rusi blokirali ukrajinskog operatera mobilne telefonije Vodafon u Energodaru, lokaciji elektrane sa kojom IAEA ima ugovor o prenosu podataka, saopštio je ukrajinski operater Energoatom.

“Zahvaljujući zajedničkim naporima Energoatoma i Vodafona u petak je uspostavljena veza servera za nadzor nuklearne lokacije i IAEA”, dodaje se u saopštenju.

IAEA je potvrdila da je “prenos podataka” danas obnovljen posle tehničkog prekida od gotovo dvije nedjelje.

(Reuters)

Ukrajina uspostavlja koridore za izvoz žitarica preko Poljske i Rumunije

Ukrajina je uspostavila dvije rute za izvoz žitarica, kroz Poljsku i Rumuniju, kako bi spriječila globalnu prehrambenu krizu, izjavio je pomoćnik šefa ukrajinske diplomatije Dmitro Senik, prenijela je agencija Reuters na svom sajtu.

Senik je na bezbjednosnom forumu “Dijalog Šangri La” u Singapuru rekao da je globalna bezbjednost hrane ugrožena jer je ruska invazija zaustavila ukrajinski crnomorski izvoz žitarica, uzrokujući opštu nestašicu i skok cijena.

Ukrajina je prije ruske invazije bila najveći svjetski proizvođač suncokretovog ulja i jedan od glavnih izvoznika pšenice, dok su milioni tona žitarica na lukama zbog ruske blokade.

“Ukrajina je bila u pregovorima sa baltičkim državama o dodavanju trećeg koridora za izvoz hrane. Te rute nisu savršene jer stvaraju određena uska grla, ali dajemo sve od sebe da razvijemo te rute”, rekao je Senik za agenciju Reuters.

On nije iznio detalje koliko je žitarica već premješteno ili će biti prebačeno ovim rutama.

Pšenica
(EPA)

Ruska NVO protiv torture najavila raspuštanje

Direktor ruske nevladine organizacije (NVO) Komitet protiv torture najavio je svoje raspuštanje, smatrajući kao “uvredu i klevetu” proglašenje te organizacije za “stranog agenta”.

“Ne želimo da nastavimo da radimo sa etiketom da smo strani agenti. Tu kvalifikaciju smatramo uvredom i klevetom”, napisao je na Telegramu Sergej Babinec i dodao da su članovi NVO danas donijeli odluku o raspuštanju.

Babinec je dodao da uprkos korisnosti misije organizacije, “vlasti su godinama pokušavale da je učine stranom i štetnom”. Ocijenio je da “vlasti šalju signal da tortura postaje (ili je već postala) dio vladine politike”.

Komitet protiv torture, osnovan 2000. godine, vodi kampanju kako bi primorao vlasti da istraže maltretiranje čiji su počinioci pripadnici strana snaga bezbjednosti. Taj komitet se posebno bavio situacijom u Čečeniji.

Oznaka “strani agent”, koja podsjeća na oznaku “neprijatelj naroda” u sovjetsko doba, masovno se koristi protiv organizacija, protivnika i novinara optuženih za političke aktivnosti finansirane u inostranstvu.

Klasifikacija Komiteta protiv torture kao “stranog agenta” dolazi u kontekstu represije protiv svakog kritičnog glasa u Rusiji, posebno od početka rata u Ukrajini krajem februara.

Od tada su mnoge nevladine organizacije zabranjene. U aprilu su ruske vlasti zatvorile kancelarije Amnesty International i Human Rights Watch.

naslovna fotografija – N1

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button