IzdvojenoSvijet

Žestoke borbe u u Sjeverodonjecku: ‘Ruski vojnici kao topovsko meso’

Ruska vojska ne štedi svoj narod, u Sjeverodonjeck šalju vojnike kao topovsko meso, kaže sekretar Vijeća za sigurnost Ukrajine.

  • Američki ambasador pri OSCE-u: Herson Kremljova laboratorija užasa
  • Guverner: Uništen jedan od simbola Sjeverodonjecka
  • Ukrajinska vojska tvrdi da i dalje pruža otpor u Sjeverodonjecku
  • Finska planira graditi prepreke na granici sa Rusijom

U nastavku su najnovije informacije o ratu u Ukrajini.

Američki diplomata: Herson Kremljova laboratorija užasa

Američki ambasador pri Organizaciji za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) opisao je područje Hersona, koji su okupirali Rusi, kao “laboratoriju užasa Kremlja”.

„Unaprijed planirana i višestruka kampanja Rusije za apsorpciju Hersona u Rusiju i postavljanje marionetskih vlasti ‘ogoljava istinu o njenoj viziji potčinjene i rusificirane Ukrajine”, rekao je Michael Carpenter u govoru u Vijeću OSCE-a u Beču.

“Herson je Kremljova laboratorija užasa. Svakim danom dok je pod grad kontrolom Rusije, Kremlj radi na realizaciji svog plana zamjene demokratske vlade, slobodnih medija i civilnog društva u Hersonu policijskom državom u stilu Kremlja, ponižavajući lokalno stanovništvo, zloupotrebljavajući njegova ljudska prava, otimajući, mučeći ili ubijajući one koje Kremlj smatra prijetnjom”, rekao je Carpenter.

Sekretar Vijeća za sigurnost Ukrajine: Rusija ne štedi svoj narod

Ruska vojska u Sjeverodonjeck šalje vojnike kao da su „topovsko meso“, rekao je sekretar ukrajinskog Vijeća za sigurnost, dodajući da je situacija u gradu „ekstremeno komplikovana“, a ruske snage sve snage usmjeravaju na njega.

„Ne štede svoj narod. Šalju ih kao topovsko meso. Granatiraju nas i po danu i po noći“, tvrdi Oleksij Danilov.

Finska planira graditi prepreke na granici sa Rusijom

Finska vlada planira donijeti zakon kojim će omogućiti gradnju prepreka na svojoj istočnoj granici sa Rusijom, objavio je Helsinki, u potezu koji ima za cilj jačanje spremnosti na hibridne prijetnje nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Finska, koja je podnijela zahtjev a članstvo u NATO-u, ima dugu historiju ratova s Rusijom.

Trenutno, veći dio granice duge 1.300 kilometara, koja se proteže kroz šumsku zonu, obilježena je znakovima i plastičnim linijama.

Finska je požurila da ojača granicu iz straha da bi Rusija mogla na nju početi slati tražioce azila u nastojanju da na nju izvrši pritisak, kao što je, kako tvrdi Evropska unija, Bjelorusija to isto radila s Poljskom krajem prošle godine.

Ukrajinska vojska o Sjeverodonjecku: Rusi nastavljaju pokušaje da zauzmu grad

Ukrajinska vojska tvrdi da nastavlja zaustavljati ruske pokušaje da preuzme Sjeverodonjeck.

„Okupatori uz pomoć motoriziranih jedinica i artiljerije, vrše ofanzivne operacije u Sjeverodonjecku. Nisu uspješni; borba se nastavlja“, tvrdi Generalštab ukrajinske vojske.

Dodaju da je odbijen ruski napad na selo Toškivka, sjeverozapadno od Sjevernodonjecka.

Guverner Luganska Serhij Hajdaj rekao je da ruske snage nastavljaju granatirati susjedni grad Lisičansk koristeći oružje velikog kalibra koje “probija čak i beton”, dodajući da je za civile “izuzetno opasno” ostati u gradu, “čak i u skloništima”.

Guverner: Uništen jedan od simbola Sjeverodonjecka

Ruske snage uništile su veliki sportski kompleks u Sjeverodonjecku, Ledenu palaču, rekao je guverner Luganska.

„Jedan od simbola Sjeverdonjecka je uništen. Ledena palača je spaljena“, napisao je Serhij Hajdai na Telegramu.

„Led, umjetničko klizanje, hokej, odbojka, škole sporta, koncerti, mature – skoro 50 godina historije sportskog i kulturnog razvoja našeg Sjeverodonjecka“ sada je nestalo, dodao je.

Nikaragva dozvolila raspoređivanje ruskih vojnika, aviona i brodova

Vlada predsjednika Nikaragve Daniela Ortege dozvolila je ruskim vojnicima, avionima i brodovima raspoređivanje u toj srednjoameričkoj državi, u svrhe treninga, provođenja zakona ili hitnog odgovora.

U dekretu iz ove sedmice, čiji je sadržaj potvrdila Ruisja, Ortega će tako dozvoliti ruskim trupama da u Nikaragvi izvršavaju akcije provođenja zakona, „humanitarne pomoći, spasilačkih misija i potraga  hitnim i slučajeviva prirodnih katastrofa“.

Nikaragvanska vlada je dozvolila i prisustvo malih kontigenata ruskih vojnika za „razmjenu iskustava i obuku“.

Od rezolucije 1979. godine u kojoj su snage koje je predvodio zbacile sa vlasti diktatora Anastasio Somoza, Ortega je blizak saveznik Rusije.

UN-ova agencija: Siromašni plaćaju više za manje hrane

S obzirom na to da bi sljedeća žetva žitarica u Ukrajini trebala biti za nekoliko sedmica, a nema znakova smirivanja rata, stanje sa hranom u zemljama ovisnim o uvozu u Africi i na Bliskom istoku mogla bi se pogoršati, objavila je Agencija za hranu Ujedinjenih nacija u novom izvještaju.

„Cijena uvozne hrane dostići će rekord ove godine, a tržišta hrane će se vjerovatno stegnuti širom svijeta, prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO), koja je također saopštila da „mnoge ranjive zemlje pri uvozu plaćaju više, ali primaju manje hrane”.

foto – hayat.ba

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button