IzdvojenoSvijet

STOTINU UPITNIKA Kako će Lavrov doći u Srbiju i da li Rusi žele da naprave problem Beogradu?

Dolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Srbiju problematičan je i upitan iz najmanje dva razloga. Prvi je pitanje kako će Lavrov uopšte stići do Srbije imajući u vidu sankcije, a drugi je politički i za Srbiju nimalo povoljan jer ne postoji način da se objasni zbog čega je Srbija domaćin visokog ruskog javnog funkcionera u datim okolnostima.

Da će ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u Beogradu biti 6. i 7. juna zvanično je na brifingu za medije potvrdila i njegova portparolka Marija Zaharova. Obasnila je da će se tom prilikom susresti sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem, predskednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i srpskim patrijarhom…

Ova izjava uslijedila je samo dan nakon što je Vučić izjavio da se stvari oko dolaska Lavrova komplikuju u svakom smislu.

“… Ali nisam još speman da o tome govorim, ali komplikuje se u svakom smislu. Pitanja su kako će da dođe Lavrov, šta… i drugo…, videćemo“, rekao je Vučić.

Na to pitanje kako će Lavrov stići uopšte u Srbiju portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova nije dala odgovor. Jedan od razloga bi možda mogao da bude i taj što je to u trenutnim okolnostima gotovo nemoguće.

Bivši ambasador Srbije u Bjelorusiji Srećko Đukić za Nova.rs objašnjava šta je sve problem.

“Sam Sergej Lavrov je pod sankcijama EU, pod sankcijama su svi ruski civilni i vladini avioni. Njima je zabranjeno letenje preko zemalja EU”, objašnjava Đukić.

Na pitanje da li bi u tom slučaju mogla da posluži i redovna linija Air Srbije on kaže da bi to bio presedan.

 

“To bi bilo krajnje neobično. Tako visoki funkcioner nikada nije letio redovnim letom. To se nije desilo u istoriji SSSR-a i Rusije. Oni imaju svoju posebnu vladinu flotu i Lavrov ima svoj avion kojim leti. Ne znam da li bi njihove službe bezbjednosti dozvolile da leti redovnom linijom. Ako bi se desilo to bi bio jedan nevjerovatan izuzetak”, kaže Đukić.

Đukić navodi da postoji jedan način da Lavrov doleti do Srbije.

“Jedino ako Rusi nisu izdejstvovali kod Evropske komisije da ih propuste preko teritorije EU. Ja mislim da bi Mađari to uradili, ali treba doleteti do nje. Ili preko Poljske, Rumunije, Bugarske… Ili Grčke i Makedonije. Ali da li bi iko to uradio i prekršio sankcije bez dozvole. Ne znam kako misle tehnički da izvedu tu posjetu”, pita se Đukić.

Poseta Lavrova ne komplikuje se samo u tom tehničkom smislu već i političkom. I to za Srbiju.

“Znamo da je ranije bila dogovorena posjeta njemačkog kancelara Olafa Scholza za 10. juni. I šta to sada znači uopšte u vanjskopolitičkoj orjentaciji Srbije. To traži objašnjanja, a mi smo stalno u situaciji da dajemo nekom objašnjenja zato što sjedimo na dvije stolice, i dalje. Moramo da dajemo objašnjenja Briselu zbog Rusije, Rusiji zbog Brisela”, navodi sagovodnik i dodaje da je jedna od karakteristika srpske vanjske politike kratkovidost, odnosno nesposobnost da predvidi događaje u jednom kratkom periodu.

 

Ono što je također jasno je da Lavrov želi da dođe uprkos činjenici da je Srbija pod pritiskom i da dolaskom pravi problem.

“Hoće da potroše svoju posljednju evropsku kartu koju imaju. Nijedna zamlja u Evropi nije u situaciju u kojoj je Srbija. I žele tu kartu da iskoriste do kraja. Njima je to u interesu. Po cijenu problema koji nama prave”, rekao je.

foto – radio Slobodna Europa

 

Izvor
https://www.klix.ba/

Slično:

Back to top button