Svijet

Viralne mape: Rusija u Ukrajini zauzela polovinu Balkana

Prema kalkulacijama, Rusija je od 2014. zauzela 123.229 kvadratnih kilometara površine Ukrajine, što je približno jedna petina od cijele napadnute države.

Proteklih dana na društvenim mrežama se velikom brzinom prenose mape koje je napravio korisnik Facebooka i Instagrama Aleks Bokoč i ukazao na veličinu teritorije koju je Rusija u Ukrajini zauzela od 2014. godine.

„Za moje evropske prijatelje! Samo imajte u vidu ovaj dio Ukrajine koji je Rusija okupirala kada slušate saopćenja svojih političara“, napisao je on i podijelio nekoliko mapa evropskih država.

Prema kalkulacijama, Rusija je od 2014. u Ukrajini zauzela 123.229 kvadratnih kilometara površine, što je približno jedna petina od cijele Ukrajine.

Jedna od mapa pokazuje kako je ta površina jednaka dobrom dijelu Zapadnog Balkana, odnosno površini Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

Dijelovi Njemačke, Francuske, Italije

Druge mape pokazuju koliko iznose zajedničke površine Austrije i Švicarske, odnosno Češke i Slovačke, te koji je to „komad“ Francuske, Njemačke ili Italije.

Bokoč nije naveo izvor podataka koje je koristio za kreiranje mape. Razne mape ruskih pohoda u Ukrajini objavili su ukrajinski i ruski mediji, kao i Institut za ratne studije, te britanski obavještajci.

Kreator mapa je do svojih podataka došao povlačeći granične linije u Google Maps.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button