IzdvojenoSvijet

Britanija: Rusija u 100 dana invazije na Ukrajinu nije postigla ciljeve

London kaže da je postignut taktički uspjeh Rusije u istočnoj regiji Donbas te da Kremlj kontrolira više od 90 posto Luganske oblasti.

Kijev: Ukrajina ne planira napasti Rusiju američkim raketama

Ukrajina ne planira koristiti višestruke raketne sisteme koje je dobila od SAD-a kako bi napadala ciljeve u Rusiji, rekao je u petak savjetnik predsjednika Mihajlo Podoljak.

“Ukrajina vodi obrambeni rat i ne planira koristiti MLRS za napade na objekte u Rusiji”, rekao je Podoljak u objavi na Twitteru. “Naši partneri znaju gdje se koristi njihovo oružje.”

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u srijedu da je Ukrajina obećala Sjedinjenim Američkim Državama da neće koristiti napredne američke raketne sisteme da napada ruski teritorij.

Predsjednik SAD-a Joe Biden pristao je Ukrajini poslati precizne raketne sisteme velikog dometa u sklopu 700 miliona dolara vrijednog paketa vojne pomoći.

„Ukrajinci su nam dali garancije da neće koristiti te sisteme za ciljeve unutar ruskog teritorija“, rekao je Blinken. „Postoji snažno povjerenje između Ukrajine i SAD-a, kao i između drugih saveznika i  partnera“.

Ukrajina vodi obrambeni rat i ne planira koristiti MLRS za napade na objekte u Rusiji”, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak (EPA)

Britanija: Rusija u 100 dana invazije na Ukrajinu nije postigla ciljeve

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je na stoti dan ruske invazije na Ukrajinu da Moskva nije uspjela postići svoje početne ciljeve da zauzme Kijev i ukrajinske centre vlasti, ali da je postigla taktički uspjeh u Donbasu.

“S obzirom na ruski prvobitni plan, ni jedan od strateških ciljeva nije postignut”, napisalo je britansko ministarstvo na Twitteru.

No ministarstvo je navelo da je postignut taktički uspjeh u istočnoj regiji Donbasu te kontrola više od 90 posto Luganske oblasti.

Rusija je blizu toga da zauzme cijeli Lugansk, jednu od dvije ukrajinske regije koje čine pojas zemlje zvan Donbas.

U strateški važnom gradu Sjeverodonecku u regiji Luhansk, ukrajinska je vojska objavila da je tokom noći uspjela održati položaje.

“Borbe se nastavljaju u središtu Sjeverodonecka”, saopćio je u izvještaju glavni štab ukrajinske vojske. U izvještaju se dodaje da ruske snage i dalje granatiraju ukrajinske položaje u gradu i u predgrađima Borivsku i Ustinivki te gradu Lisičansku.

Ruski pokušaji odsijecanja Sjeverodonecka od opskrbnih linija dalje na zapadu napadom na područje oko Bahmuta također su bili neuspješni, stoji u ukrajinskom izvještaju.

foto – 365 dana

Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button