BanovićiIzdvojeno

Privrednici u Banovićima upoznati sa projektom “Lokalno partnerstvo za zapošljavanje”

Projektom je, između ostalog, planirano stručno osposobljavanje 80 osoba od kojih će se zaposliti ili samozaposliti njih, minimalno 35.

Projekat “Lokalno partnerstvo za zapošljavanje”, koji provodi Međunarodna organizacija rada (MOR), prvi je ozbiljniji projekat koji Općina Banovići realizuje sa Evropskom unijom. Ukupna vrijednost projekta za Banoviće iznosi 351.640,00 konvertibilnih maraka. Općina Banovići će sufinansirati 38.000,00 KM, a ostalo su grant sredstva Evropske unije.

Planirano je da se, kroz projekat, koji će trajati 20 mjeseci, stručno osposobi 80 nezaposlenih osoba od kojih će se zaposliti ili samozaposliti njih, minimalno 35. Na stručnom osposobljavanju i usavršavanju nezaposlenih zajedno sa partnerima radit će Općina Banovići i UG “Nešto više” iz Sarajeva. Osim toga Banovići će dobiti i prvi sajam privrede, te kancelariju Lokalnog partnerstva za zapošljavanje koja će pružati podršku građanima i privrednicima.

Privrednici su iskazali veliko interesovanje za projekat. S tim u vezi oni će u narednom periodu dostaviti svoje potrebe za stručnim zanimanjima na osnovu čega će se raspisati javni poziv.

Općina Banovići je jedna od 20 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini uključenih u projekat “Lokalno partnerstvo za zapošljavanje” čija je ukupna vrijednost oko 4 miliona eura.

Senad Mahmutbegović

VIDEO

 

Slično:

Back to top button