Svijet

Svijet | Rusija Parada pobjede u Moskvi dok traje invazija na Ukrajinu

Ovogodišnja manifestacija u Moskvi i 28 drugih gradova te obraćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina očekuju se s posebnom pažnjom.

Rusija će 77. godišnjicu pobjede u Velikom domovinskom ratu, u kojem je tadašnji SSSR izgubio 27 miliona ljudi, od kojih su 14 miliona bili civili, obilježiti u ponedjeljak tradicionalno centralnom vojnom paradom na Crvenom trgu, ali u specifičnim okolnostima, zbog invazije na Ukrajinu, koja traje duže od 70 dana.

Na tribinama neće biti gostiju iz inostranstva, a iz Kremlja je to objašnjeno činjenicom da nije riječ o jubilarnoj godišnjici, prenosi Tanjug.

I da je riječ o jubileju, pitanje je koliko bi gostiju bilo, pošto se ovogodišnja parada održava u trenutku dok traje invazija na Ukrajinu, koji je Moskva počela 24. februara i naziva je “specijalnom vojnom operacijom”.

Cilj invazije je “denacifikacija i demilitarizacja Ukrajine”, kao i “zaštita stanovništva Donbasa”, dok je većina zemalja Zapada rusku intervenciju osudila kao agresiju na Ukrajinu.

Sukob u Ukrajini traje već više od 70 dana i za sada niko ne može reći kako će završiti.

Proglašenje rata Ukrajini?

Zato se ovogodišnja Parada pobjede u Moskvi i obraćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina očekuju s posebnom pažnjom.

U zapadnim medijima špekulacije o tome šta će se desiti 9. maja idu iz krajnosti u krajnost – od toga da je cilj Moskve da do Dana pobjede okonča sukob u Ukrajini, pa do toga da će Putin tada proglasiti rat Ukrajini i objaviti opću mobilizaciju.

Parade će biti održane i u 28 ruskih gradova i na njima će učestvovati 65.000 ljudi, 2.400 jedinica naoružanja i više od 460 letjelica.

Crvenim trgom prodefilirat će 11.000 vojnika i 131 jedinica naoružanja, a iznad Moskve letjet će 77 aviona i helikoptera

Za vrijeme SSSR-a Parada pobjede održavana je samo na jubilarne godišnjice, a od 1995. godine održava se svake godine.

IZVOR: AGENCIJE
foto – vijesti.me
Izvor
https://balkans.aljazeera.net/

Slično:

Back to top button