BanovićiIzdvojeno

RAMAZANSKI BAJRAM U BANOVIĆIMA

Centralna bajramska svečanost održana je u džamiji Islamskog centra. Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banovići Sead ef. Mrahorović

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju prvi dan Ramazanskog bajrama.

Bajram-namaz u Banovićima je klanjan na ukupno 15 mjesta, a centralna bajramska svečanost održana je u džamiji Islamskog centra gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu održao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banovići Sead ef. Mrahorović.

Mjesec ramazan je nudio obilje blagodeti i ostavio nam mnoštvo poruka, rekao je u bajramskoj hutbi efendija Mrahorović naglasivši da je najznačajnija poruka mjeseca ramazana Časni Kur'an  čija objava je počela u ovom mjesecu.

-Riječi prve objave trebaju biti trajna poruka svakom čovjeku. Kada bi se ispravnije razumjele i prihvatile poruke prve objave, život cijelog čovječanstva bio bi puno bolji i svaki čovjek bi bio zadovoljniji, slobodniji i sa puno većim osjećajem sigurnosti, kazao je Mrahorović.

Proslava Bajrama u Banovićima protekla je u prelijepom ambijentu, a vjernici su, nakon namaza, radost podijelili sa rodbinom, prijateljima i komšijama družeći se uz kafu i kolače.

Drugog dana Ramazanskog bajrama, na Dan šehida, u Radničkom domu je predviđen bajramski prijem za porodice šehida i poginulih boraca, obilazak šehidskih mezarja i učenje jasina i tevhida za sve šehide.

Senad Mahmutbegović

Slično:

Back to top button