BanovićiIzdvojeno

Zajednički iftar u Banovićima

Iftar su organizovali Općina Banovići, Medžlis Islamske zajednice Banovići i Općina Eyup Sultan iz Republike Turske

Ramazan je mjesec posta, druženja, samilosti i razumijevanja. Tokom ramazana, muslimani njeguju rodbinske i prijateljske veze više nego inače, a nerijetko i iftare zajedno. Tako je bilo i u Banovićima gdje je, nakon dvije godine pauze zbog korona virusa, zajedničkom iftaru u Radničkom domu, a u organizaciji Općine Banovići, Medžlisa islamske zajednice Banovići i Općine Eyup Sultan iz Republike Turske, prisustvovalo oko hiljadu postača.

U razgovoru sa postačima mogle su se čuti samo riječi pohvale. Svi su se osjećali dobrodošlim uživajući u predivnom ramazanskom ambijentu. Zajednički iftar bio je ujedno i prvi korak ka budućoj saradnji općina Banovići i Eyup Sultan na realizaciji značajnih projekata ali i njihovom bratimljenju.

Prema riječima načelnika Banovića dr. Bege Gutića za očekivati je skoro uspostavljanje saradnje općina Banovići i Eyup Sultan iz Istanbula koja će se manifestovati u oblastima kulture, sporta, privrede.

Govoreći o zajedničkoj saradnji pomoćnik načelnika Općine Eyup Sultan iz Istanbula Cengiz CUP je kazao kako je njihov cilj da dođu gdje god mogu pomoći, da dogovore zajedničke projekte, a prvi korak ka ostvarivanju tih ciljeva će biti bratimljene dviju općina.

Iftar u Banovićima bila je još jedna prilika da se građani okupe, druže, njeguju prijateljstva i lijepu tradiciju zajedničkog iftarenja koja će se, vjerujemo, nastaviti i narednih ramazana.

Senad Mahmutbegović

VIDEO PRILOG 

Slično:

Back to top button