BiHIzdvojeno

Komandanti Dragan Vikić i Jusuf Pušina oslobođeni optužbe za ratni zločin u Sarajevu

U Sudu Bosne i Hercegovine jutros je izrečena oslobađajuća presuda Draganu Vikiću, nekadašnjem komandantu Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH i Jusufu Pušini, pomoćniku ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju.

Osim Vikića i Pušine optuženi su bili i pripadnici rezervnog sastava policije Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, te su i oni oslobođeni . Teretilo ih se za ubistvo osam zarobljenika, koje je počinjeno u Velikom parku u Sarajevu 22. aprila 1992. godine.

Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava MUP-a RBiH, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Prilikom iznošenja završnih riječi, advokat odbrane Adna Dobojlić naglasila je da u ovom slučaju nije bilo nikakve efektivne kontrole Vikića niti je naređivao osobama za koje se smatra da su maltretirali ratne zarobljenike. U izjavi medijima nakon iznošenja završnih riječi, ona je kazala kako je komandant Vikić kažnjavao i za najmanje prijestupe s obzirom na to da je jasno da je vodio profesionalnu jedinicu.

foto – bljesak.info

Izvor
https://www.klix.ba/https://www.klix.ba/

Slično:

Back to top button