IzdvojenoKulturaKulturne manifestacije

“Rudnik i rudari” – digitalizacija umjetničkih fotografija Nurage Softića

Projekat RMU Banovići i JU "Centar za kulturu"

Nuraga Softić rođen je 1931. godine u Podgorju, općina Banovići. Zaljubljenik u sve što je lijepo, vječiti sanjar, ekonomski tehničar po zvanju, a po interesovanju glumac amater, speleolog i umjetnički fotograf, svoju ljubav prema fotografiji pokazuje od rane mladosti.

Od 1960. godine redovan je izlagač fotografija na domaćim i međunarodnim izložbama i jedan od najpoznatijih, često nagrađivanih bosanskohercegovačkih fotografa. Sa 33 samostalne izložbe i još oko 300 njih na kojima je sudjelovao, postaje svojevrstan hroničar svoga vremena.

Međunarodna federacija za fotografsku umjetnost na Svjetskom kongresu u Padovi (Italija) 1975. godine Nuragi Softiću dodjeljuje međunarodno zvanje “Umjetnik FIAP”- AFIAP.

Projekat digitalizacije umjetničkih fotografija Nurage Softića u realizaciji naše ustanove i RMU Banovići ima za cilj da u svjetlu novih tehnologija predstavi, ovjekovječi i od zaborava sačuva njegova djela, koja prate rudnik Banovići od njegovih početaka.

Za mjesec dana navršava se 7 godina od smrti ovog izuzetnog umjetnika a tim povodom u organizaciji naše ustanove bit će priređena izložba fotografija “Rudnik i rudari”.

Foto galerija koju predstavljamo sadrži fotografije malog formata (6×9) skenirane u visokoj rezoluciji, kao i fotografije većih formata sa njegovih izložbi.

Slično:

Back to top button