BanovićiIzdvojeno

Roditelji i zaposlenici zabrinuti za sudbinu Centra za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP) u Banovićima

CRIP trenutno pohađa 57 djece sa posebnim potrebama iz Banovića i Živinica. Za 19 roditelja pruža se psihosocijalna pomoć, a usluge Mobilnog tima koristi još 149 djece

Centar za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP) u Banovićima je na velika vrata otvoren prije skoro tri godine, a u posljednje vrijeme pojavile su se nezvanične informacije prema kojima bi nastavak njegovog rada mogao biti upitan.

Prema riječima Mersudina Šehića, koordinatora CRIP-a  u Banovićima, tragom neprovjerenih informacija o postojanju mogućnosti za zatvaranje centra formirana je radna grupa ispred CRIP-a koja je održala niz sastanaka među kojima i one sa predstavnicima Pedagoškog zavoda i Ministarstva obrazovanja i nauke TK. Na sastancima je razgovarano o izazovima sa kojima se suočava Centar, a koji se prije svega odnose na nepostojanje pedagoških standarda zbog čega je i upitan njegov rad.

Šehić navodi da prijedlog pedagoških standarda, a u vezi sa dopunama koje se odnose na CRIP-ove u Banovićima i Gradačcu, postoji te da se nada kako će postojati i dobra volja da se taj dio posla završi.

-Mi smo dobili nekakva obećanja od gospodina Omerovića (resorni kantonalni ministar, op.a.) kao i u Pedagoškom zavodu da se radi na pedagoškim standardima. Ukoliko dođe do usvajanja tih pedagoških standarda mislim da će tada priča oko legalnosti CRIP-ova biti završena, kaže Šehić.

Sama pomisao o mogućnosti zatvaranja CRIP-a u Banovićima izaziva veliki strah kod roditelja što nam je potvrdio i Muris Lapandić čije je dijete korisnik Centra od njegovog otvaranja.

-Zatvaranje CRIP-a bi nas automatski dovelo u jedan veliki problem, a sigurno i neke buduće generacije. U slučaju da se jedan takav centar zatvori puno roditelja ne bi imalo finansijske uslove i mogućnosti da putuje čime bi ta djeca ostala bez edukacije i druge stručne pomoći, ističe Lapandić naglašavajući kako je u Banovićima zaokružen jedan kompletan proces i sve se može obaviti na jednom mjestu.

O problematici Centra za razvoj inkluzivnih praksi razgovarano je i na sjednici Općinskog vijeća Banovići čiji vijećnici su jednoglasno podržali inicijativu zaposlenika i roditelja djece, korisnika CRIP-a, kojom se od Vlade TK i Ministarstva obrazovanja i nauke TK traži da, kao osnivači Centra, osiguraju uslove za trajni nastavak njegovog rada u Banovićima.

Centar za razvoj inkluzivnih praksi u Banovićima, čiji je osnivač Ministarstvo obrazovanja i nauke TK,  namijenjen djeci s poteškoćama u razvoju zvanično je otvoren 2019. godine. Uspostavljen je u okviru projekta “Inkluzija za sve” koji provodi organizacija Save the Children, a finansira ga italijanska agencija za međunarodni razvoj.

Centar je nastao po modelu i prema uzoru na slične centre u Švedskoj, Španiji i Italiji, a zamišljen je da djeci s poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama pruži sve usluge koje su im potrebne u smislu terapijskih, savjetodavnih i rehabilitacijskih usluga. Tako, između ostalog, centar pruža stacionarni vid podrške djeci kroz različite kabinete: logopedski kabinet, kabinet za fizioterapiju, radnu, senzorsku, psihosocijalnu terapiju te mobilne timove i centre znanja.

CRIP trenutno pohađa 57 djece sa posebnim potrebama iz Banovića i Živinica. Za 19 roditelja pruža se psihosocijalna pomoć, a usluge Mobilnog tima koristi još 149 djece, učenika u razredima, kojima treba podrška u izradi prilagođenih programa, te savjetodavni rad sa nastavnicima i roditeljima.

Novinar: Senad Mahmutbegović

 

Slično:

Back to top button