BiHIzdvojeno

Na današnji dan 1992. godine, prije 30 godina, formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine

Da nije bilo herojske Armije Republike Bosne i Hercegovine ne bi bilo ni države Bosne i Hercegovine 

Od organiziranih dobrovoljaca i jedinica Teritorijalne odbrane BiH, na današnji dan, 15. aprila 1992. godine, prije ravno 30 godina, formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine.e

Jedina legalna oružana sila koja je branila samostalnu, međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu, koja je branila univerzalne civilizacijske vrijednosti – jednakost, slobodu, ravnopravnost – bila je Armija Republike Bosne i Hercegovine. Nastala je iz krvi, kao “čudo bosanskog otpora” i kao odgovor na brutalnu agresiju.

Armija Republike Bosne i Hercegovine štitila je ustavno-pravni poredak, spašavala ugrožene i nemoćne civile, sprečavala još veći genocid i zločine protiv čovječnosti, čuvala je i branila kulturne, vjerske, zdravstvene, civilne, industrijske, historijske objekte…

U neravnopravnoj borbi sa daleko nadmoćnijim neprijateljem i pod embargom na uvoz naoružanja, Armija Republike Bosne i Hercegovine uspjela je odbraniti Bosnu i Hercegovinu u ratu koji je trajao od aprila 1992. godine do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma krajem 1995. godine.
Danas, tri decenije kasnije, 2. pješadijski (rendžerski) puk Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji slavi 17. rođendan i koji baštini tradiciju Armije Republike Bosne i Hercegovine, sudjeluje u nekoliko vojnih misija u svijetu.
Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je 1996. godine povodom obilježavanja 1. marta, dana nezavisnosti Republike BiH, odlikovalo Armiju RBiH Ordenom slobode.
 
izvor – agencije
foto – hayat.ba

Slično:

Back to top button