Banovići

BANOVIĆI: Obilježana 30. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine

U odbrani Banovića život je položilo 268 šehida i poginulih boraca

Polaganjem cvijeća na centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u Banovićima je obilježena 30. godišnjica od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Obilježavanje jednog od najznačajnih datuma u historiji naše domovine upriličila je Organizacija demobilisanih boraca, a cvijeće su položili brojni predstavnici iz političkog i društvenog života općine Banovići.

– Prilika je ovo da se sjetimo najboljih sinova Bosne i Hercegovine, onih koji su dali za odbranu BiH ono najvrednije što su imali, svoje živote. Da se prisjetimo ranjenih, demobilisanih dobaraca i svih onih učesnika koji nisu direktno učestvovali u ARBiH ali su na neki način pomogli odbranu BiH, rekao je općinski načelnik dr.Bego Gutić.

Govoreći o obilježavanju jubileja, 30 godina od formiranja Armije, zlatni ljiljan Derviš Ikanović je naglasio kako je Armija RBiH stasala u najtežim mogućim uslovima.

– Armija je stasala u uslovima agresije ali je uspjela u svom naumu da zaustavi agresora i sačuva BiH, kazao je Ikanović.

Da nije bilo Armije danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine. Za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu mnogi su dali i svoje živote. U odbrani Banovića život je položilo 268 šehida.

Armija Republike Bosne i Hercegovine osnovana je na današnji dan 1992. godine u skladu sa odlukom Predsjedništva RBiH. U najtežim okolnostima agresije na našu domovinu, ARBiH odbranila je njen teritorijalni suverenitet, državni integritet i nezavisnost.

Novinar: Senad Mahmutbegović 

Slično:

Back to top button