Kulturne manifestacije

Svečanom sjednicom Uprave i Nadzornog odbora Društva u RMU Banovići obilježen 21. decembar – Dan rudara BiH

I ovogodišnji praznik banovićki rudari dočekuju u dobrom raspoloženju. Uprkos brojnim problemima  proizvodnja i na uglju i otkrivci biće rekordna. Do kraja godine proizvest će se oko milion i 600 hiljada tona uglja i na odlagališta plasirati preko 11 miliona kubnih metara jalovine.

Ovo je između ostalog kazao Elvir Salihović, generalni direktor  RMU Banovići na svečanoj sjednici Uprave i Nadzornog odbora Društva, koja je upriličena u povodu 21. decembra – Dana rudara.

Prema riječima općinskog načelnika dr. Bege Gutića, uprkos teškoj i izazovnoj godini banovićki rudari su pokazali da su pravi heroji. „Ovo je momenat i vrijeme da se još jednom ukaže na težak položaj rudara danas, na obavezu onih koji upravljaju rudnicima u FBiH (Vlada FBiH) da moraju kontinuirano raditi na osiguravanju boljih materijalno-tehničkih uslova i podizanju standarda rudara“ – kazao je načelnik Gutić.

Svečana sjednica Uprave i  Nadzornog odbora RMU Banovići bila je prilika da se zaslužnim pojedincima i kolektivima dodijele nagrade i priznanja. Priznanje je dobio i  Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg u Domu naroda Parlamenta FBiH. Uprava Društva dodijelila mu je Plaketu za suradnju i podršku rudarima, rudnicima i cijelom energetskom sektoru. Nagradu je preuzeo Šemsudin Dedić, poslanik u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH i ministar u Vladi FBiH.

Svečanu sjednicu u povodu Dana rudara organizovala je JU „Centar za kulturu i informisanje“ Banovići, a pod pokroviteljstvom Rudnika. Pored predstavnika javnog, privrednog i političkog života naše Općine prisustvovali su joj i brojni ugledni gosti.

Prije same sjednice delegacije su  položile cvijeće na spomen obilježja rudarima kod Direkcije, u krugu jame „Omazići“ i na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima Banovića.

Slično:

Back to top button