Kulturne manifestacije

Svečana akademija u povodu 10. septembra, Dana općine Banovići – Napravljen presjek urađenog i uručena brojna priznanja i zahvalnice

U organizaciji Općinskog vijeća Banovići danas je povodom 10. septembra, Dana općine Banovići, uriličeno svečano obilježavanje rođendana grada.

Obilježavanje je počelo u mjesnim zajednicama Aljkovići i Seona koje su upravo na ovaj dan prije 26. godina oslobođene u akciji združenih jedinica Armije Republike Bosne i Herecgovine. Na ovaj način oslobođene su posljednje privremeno okupirane teritorije u Banovićima, te stvorene pretpostavke za povratak stanovništva na prijeratna ognjišta. Odavanjem počasti najhrabrijim sinovima Bosne i Hercegovine na spomen-obilježjima u Aljkovićima, Seonoj i Banovićima, počelo je obilježavanje ovog dana.

Nakon toga, upriličena je svečana akademija gdje su dodjeljena priznanja najzaslužnijim kolektivima i pojedincima, te napravljen presjek stanja za proteklih osam mjeseci.

Priznanje „Počasni građanin“ danas je na osnovu ranije usvojen odluke Općinskog vijeća, dodjeljeno premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i posthumno dr. Suvadu Dediću.

-„Želim istać da ovo što ste mi danas priredili za mene predstavlja veliku stvar, postao sam počasni građanin općine Banovići, a to mi posebno vrijedi jer je bilo i nekih drugih odluka koje ja nisam poštovao, iskreno, jer sam dolazio u Banoviće“-, kazao je premijer Novalić i naglasio da je ovo vrijeme globalizacije. –„Ja sam danas vidio da su se Banovići otvorili, prije svega prema samim sebi, prema regionalnoj zajednici i općenito prema cijelom svijetu. To je put u pravom smijeru, sve drugo je zastajkivanje. U tom pogledu pozdravljam takav put i kao premijer Federacije BiH ću vam biti od pomoći na tom putu“, -rekao je između ostalog premijer Novalić izražavajući zahvalnost za priznanje „Počasni građanin“ koje mu je danas uručeno.

Zahvalnost za dodjeljeno priznanje posthumno doktoru Suvadu Dediću, naglasivši da će joj ovo priznanje biti vodilja da nastavi tatinim stopama, da prati i sluša njegove dobronamjerne savjete, da prije svega bude dobar, iskren i častan čovjek, izrazila je kćerka doktora Dedeća, Azra Dedić.

Priznanje „Povelja Općine Banovići“ dodjeljeno je  JZU „Dom zdravlja Banovići“, a priznanje „Plaketa Općine Banovići“ dodjeljeno je 2. Pješadijskom (Rendžerskom) puku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Odredu izviđača „Plamen“ Banovići.

Svečana akademija bila je prilika i za izraz posebne zahvalnosti. Općinski načelnik dr. Bego Gutić uručio je zahvalnice za posebne doprinose u razvoju lokalne zajednice organizacijama; World Vision, CISP i Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH, te održao svečani referat u kojem je napravio presjek urađenog u proteklih osam mjeseci.

-„Moramo istaći da su nas na samom početku dočekale nagomilane obaveze iz protekle godine u iznosu od 1.100.000 KM, koje plaćamo iz budžeta za 2021. godinu. Ali to nas nije demoralisalo, nastavili smo samo jače i hrabrije, uz podršku stabilne većine u Općinskom vijeću, agilnih vijećnika sa kojima smo ostvarili kvalitetnu saradnju, uvažavajući njihove prijedloge sa težnjom za bržim i boljim razvojem lokalne zajednice“,- kazao je načelnik Gutić i istakao da je puno urađeno u svim oblastima, od infrastrukture, obrazovanja, kulture, sporta i svih drugih oblasti.

U kulturno-zabavnom dijelu programa u povodu Dana Općine nastupila je omladina iz Banovića; Belma Zukić, Emina Gabeljić, Nejla Malić, Amila Bajrić, Harun Šabanović i Tarik Čergić, učenici Osnovne škole „Grivice“ Banovići, te vokalna solistica Amina Kunić, učenica Behram-begove medrese u Tuzli.

U okviru obilježavanja Dana Općine, pored brojnih manifestacija koje su održane u protekli mjesec dana, danas je upriličeno otvaranje novoizgrađenog parking prostora, te prve medicinsko-biohemisjke laboratorije „In Lab“ u Banovićima, i skok najstarijeg padobranca na Gradski stadion, a večeras u 20 sati bit će upriličen vatromet u centru grada.

Slično:

Back to top button