Kulturne manifestacije

U Banovićima predstavljena knjiga o Srebrenici

Predstavljanje knjige “Srebrenica: hronologija jednog zločina ili šta se desilo s Mirnesom Osmanovićem”, njemačkog autora Matthiasa Finka, održano je večeras u prostorijama Radničkog doma u Banovićima.

O knjizi su govorili: Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH, Hamza Ridžal novinar i Izedin Šikalo, direktor Izdavačke kuće „Dobra knjiga“ iz Sarajeva.

Promotori su istakli da je ova knjiga kapitalna studija o najvećem ratnom zločinu u na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata. Do sada nije napisano djelo slično ovome koje predstavlja svojevrsnu enciklopediju, te ima posebnu važnost jer ga je stvorio stranac, naveli su promotori.

Autor se godinama bavio srebreničkim genocidom, te sam poduzimao i sudjelovao u brojnim istraživanjima u Bosni, skupivši informacije i izjave od desetina svjedoka.

Knjiga je napisana 2016. godine, a sa njemačkog na bosanski jezik je prevedena 2020. godine u izdanju Dobre knjige iz Sarajeva. Nastala je kao rezultat petnaestogodišnjeg istraživanja koje je autor proveo po narudžbi Instituta za društvena istraživanja u Hamburgu. Ovaj institut vrijedi za jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih u Saveznoj Republici Njemačkoj, a poseban ugled postigao je istraživanjima na području nasilja u društvu u 20. stoljeću.

Promocija knjige održava se svakog jedanaestog u nekom od gradova širom Bosne i Hercegovine.

„Raduje me ovakva promocija u Banovićima, kao i prisustvo bosanskohercegovačkih velikana u Banovićima koji su večeras govorili o ovom djelu“, kazao je načelnik dr. Bego Gutić. Dešavanja i događaji iz ratnog perioda, posebno genocid koji se desio u Srebrenici su nepresušan izvor za sve istraživače, pisce, historičare, analitičare i evo danas prisustvujemo jednom takvom kapitalnom djelu, dodao je Gutić, te naglasio da je vrijeme da se u Bosni i Hercegovini formira fond za izučavanje genocida koji bi na poseban način tretirao ovu oblast sa aspekta istraživača, društva pisaca, analitičara i svih zainteresovanih naučnih institucija.

Slično:

Back to top button